Pas, čovekov najbolji prijatelj. Oni koji imaju za prijatelje pse ove vrste, sigurno bi se složili sa ovom tvrdnjom. Labradori su na prvom mestu, kao najpopularnija rasa u Sjedinjenim Američkim Državama, U Engleskoj, Poljskoj i drugim državama. Uvek razdragani i spremni na igru, verni pratioci, nežni, društveni i snažni. Zbog svoje inteligencije i relativno lake dresure koriste se kao policijski psi ali, zbog svog strpljenja pogodni su i za rad sa decom sa posebnim potrebama.

 

psi_za_vodu

Foto: unofficialnetworks.com

Uzgajani su tako da budu idealni psi za vodu. Na šapama imaju plovne kožice što olakšava plivanje, a krzno pruža izolaciju, održava toplotu i ne otežava kretanje kroz vodu.

 

njufaundlend

Foto: pinterest

Na opšte iznenađenje, podatak da su nastali od rase velikih pasa po imenu „Njufaundlend“ je tačan. Godinama se radilo na ukrštanju ovih velikih i dobroćudnih pasa, sa manjim psima koji su lako plivali. Ova vrsta nije uspela da se ustali, već je izumrla, ali je poslužila kao pokazatelj u kom pravcu se treba kretati, kako bi se dobio idealan pas.

 

brzo_trce

Foto: The Labrador Site

Poznati su kao psi koji brzo trče. U stanju su da u roku od samo 3 do 4 sekunde razviju brzinu od 20 kilometara na čas.

 

inteligentni

Foto: Toptenz.net

Na lestvici od 86 vrsta pasa, labrador se nalazi na 7. mestu, ako se uzmu u obzir snalažljivost i inteligencija. Imaju takav oblik njuške da uglavnom izgleda kao da su konstantno nasmejani.

 

labrador_u_zatvoru

Foto: institutoperro.com

Labrador je stigao i do zatvora. Da dobro ste pročitali. Nakon što je ubio mačku koja je pripadala supruzi guvernera Pensilvanije (Pennsylvania) Giforda Pinčota (Gifford Pinchot), crni labrador retriver, po imenu Pep, osuđen je na doživotnu robiju, bez mogućnosti pomilovanja. Pas je poslat u zatvor 12. avgusta 1924. godine, gde je postao verni pratilac upravnika te institucije. Pinčot je kasnije tvrdio da je pas poslat tamo da bude maskota i zabava zatvorenicima.

 

obozavaju_sneg

Foto: youtube.com

Ne smetaju im ni sneg ni hladnoća, a kad osete prisustvo stranca lajaće da upozore vlasnika, ali neće napasti, pošto nisu agresivna vrsta.

 

do_istrebljenja

Foto: BuzzSharer.com

Pre nego što su postali omiljena rasa, pretilo im je potpuno istrebljenje 1880. godine, zbog masovnog iskorišćavanja, ali vlasti u Engleskoj su na vreme reagovale te sprečile nestanak i poboljšale uslove pod kojima se vrsta obnovila.

 

rano_otkrivanje_raka

Foto: youtube.com

Zahvaljujući moćnom čulu njuha, treniraju se da nanjuše i prepoznaju rane stadijuma kancera. Koristeći se ćelijama ove bolesti, moguće je da labradori samo uz pomoć svoje njuške otkriju ovu razornu bolest u najranijoj fazi.

 

srebrni_labrador

Foto: RantPets

Crna, braon i zlatna nisu jedine boje koje ovaj pas može da ima. Takozvani srebrni labradori su varijacija braon pasa ove rase, samo se radi o tome da im je gen „razređen“, pa je zato krzno vidno drugačije boje. I crni i zlatni labrador imaju ove varijacije, ali boja krzna nije toliko upadljivo različita.

 

ne_vole_samocu

Foto: The Labrador Site

Ne podnose baš dobro samoću i osećaj usamljenosti koji traje. Tada im se ponašanje bitno menja, pa sve pokušavaju da iskopaju ili sažvaću.

Naslovna fotografija: www.puppiesclub.com