Kada govorimo o prirodnim lepotama kao što su najlepši vodopadi sveta, možemo u potpunosti da shvatimo zašto jedna slika vredi 1.000 reči. Možemo govoriti o tome kada su i kako nastali,usled kojih prirodnih faktora, koliki je protok vode i slično, ali da bi zaista uvideli lepotu i moć ovih prirodnih pojava potrebno je da pogledamo, zato da ne dužimo, pred vama, 10 najlepših vodopada na svetu.

 

vodopad_od_magle

Foto: grindtv.com

Vodopad od magle. Magla koja se u slapu spušta niz liticu sve do mora, nastala je usled temperaturne inverzije. Nije česta pojava, pa zbog toga dodatno dobija na značaju i lepoti. Snimio je Islanđanin po imenu Kjartan Gunstenson, 2015. Godine, a fjord u koji se „uliva“ magla zove se Breidafjordur.

 

vodopad_rubi

Foto: Planet Den

Podvodni vodopad „Rubi“ (Rubby) u američkoj državi Tenesi (Tennessee). Nalazi se u najdubljoj krečnjačkoj pećini u Americi. Vodopad koji se spušta u grotlo pećine, dugačak je 45 metara. Ime je dobio po supruzi čoveka koji ga je otkrio, Rubby Lambert. Ova voda je izuzetno bogata magnezijumom (Mg).

kameron_vodopadi

Foto: slightlywarped.com

Vodopadi „Kameron“ (Cameron) u Alberti (Kanada). Ukoliko se dogodi da u junu mesecu posetite nacionalni park po imenu „Waterton Lakes“, oduševiće vas prizor ružičastog vodopada. Naime, voda dobija ružićasto crvene tonove, jer u proleće kada počnu bujne kiše, spiraju sedimente, po imenu –argilit-, koji se na suncu u vodi presijava od nežno roze boje, do jarko pink crvene.

 

josemiti

Foto: spokesman.com

„Josemiti“ (Yosemite) vodopadi. Ovo čudo prirode sa svojih 739 metara visine smatra se najvišim vodopadom u Severnoj Americi. Osim što je prelep, krije i jedan fenomen. U sklopu Josemitija, postoji vodopad po imenu „Horse tail“ (konjski rep) i spušta se niz stene koje su nazvane „El Capitan“. Sredinom februara u popodnevnim satima, kada se zraci sunca karakteristično rasporede izgleda kao da se niz stene spušta užarena lava, a ne voda. Ova pojava traje svega nekoliko trenutaka.

 

litlanesfos

Foto: projectsteam.tv

„Litlanesfos“ (Litlanesfoss) vodopad, Island. Kao i svi ostali vodopadi sa Islanda, ovaj takođe ostavlja bez daha. Priroda se potrudila da na jedan neverovatan način pokaže šta sve može. Spušta se niz stene od bazalta, koje su oblikovane kao stubovi, što izgleda potpuno nestvarno. Visok je oko 30 metara, ali na polovini, voda se najpre zadržava u malom ribnjaku, iz koga se preliva do zemlje. Ukupan utisak je neverovatan i ostavlja bez reči.

 

nohkalikai

Foto: thousandwonders.net

„Nohkalikai“ (Nohkalikai) vodopad, Indija. Visok je 335 metara i bez obzira što ga napaja potok koji je dugačak samo kilometar ipo, ovaj impozantni vodopad u svom podnožju završava se prelepim prirodnim bazenom, u kome voda ima zelenu boju.

 

saterlend_vodopadi

Foto: touropia.com

„Saterlend“ (Sutherland) vodopad na Novom Zelandu (New Zealand). Jedan od najviših vodopada sa 580 metara visine, račva se u tri kaskade, čineći neverovatan pejzaž. Dobio je naziv po čoveku koji ga je otkrio, Donaldu Saterlendu (Donald Sutherland), 1880. godine.

 

andjeoski_vodopad

Foto: airpano.com

Anđeoski (Angel) vodopadi u Venecueli. Zvanično najviši vodopad na svetu, proteže se čak 979 metara, a nalazi se u nacionalnom parku pod nazivom „Canaima“, u  Venecueli. Zvanično je pod zaštitom UNESCO-a. Otkrio ga je američki pilot Džimi Ejndžel (Jimmie Angel), pa je po njemu i dobio ime.

 

ramona

Foto: alltrails.com

„Ramona“ (Ramona) vodopadi u američkoj državi Oregon. Visina im je samo 37 metara, ali su neobično lepi, jer voda pada preko kaskadnog strmog terena. Nalazi se duboko u šumskom miru ove oblasti i sa pravom se našao na našoj listi.

 

viktorijin-vodopad

Foto: businessleisure.pl

Viktorijini vodopadi u Zimbabveu. Nalaze se na Zambeziju, graničnoj reci izmešu Zimbabvea i Zambije, a drugo ime mu je „Mosi – oa – Tunya“, što u prevodu znači –dim koji grmi-. Široki su preko 1.500 metara, a padaju sa visine 128 metara. Škotski istraživač Dejvid Livingston (David Livingstone) dao im je ime po kraljici Viktoriji. Predstavljaju jednu od najvećih turističkih atrakcija, a takođe su i na listi UNESCO-a.

Naslovna fotografija: Placestoseeinyourlifetime.com