Kada kažemo -najekstremnija mesta na našoj planeti-, tada mislimo na ona mesta na kojima ništa ne može da se podvede pod atributom “obično”. To su tačke na kojima caruje vrućina, večiti led, najopasniji predatori iz dubina, mesta koja su sama po sebi živa misterija i ona sa kojih bukvalno možete dotaći nebo. Sedeći u svojim kancelarijama, dnevnim sobama i kolima, često zaboravljamo da je svet pun jedinstvenih mesta i neponovljivih pejzaža koji postoje danas, ali su već sutra drugačiji. Ekstremni, kontraverzni, duboki, vreli, daleki, opasni i neki potpuno drugačiji svet, koji pospešuje adrenalin i brži krvotok.

bermudski_trougao

Foto: cryptidz.wikia.com

Ovo misteriozno mesto, čini se oduvek, ima dovoljno ekstremnu reputaciju, kao prostor koji prosto guta sve što u njega uđe, tako da dodatno objašnjenje nije potrebno.

dolina_smrti_kalifornija

Foto: pursuitoflife.net

Ime joj je vrlo inspirativno – Dolina smrti (Death Valley) i nalazi se u Kaliforniji, a dovoljan je samo letimičan pogled na sliku ovog predela, pa da bude potpuno jasno odakle ovako ekstremno ime.

don_huan_antarktik

Foto: zuhairah-worldtraveldestinations.blogspot.rs

Ako ste mislili da znate koja je najslanija vodena površina na svetu – prevarili ste se. Dok je Mrtvo more slanije za 18% od ostalih slanih voda, ovo skriveno i ledom opasano jezerce je čak 40 % slanije! Zbog koncentracije soli odoleva i najjačim polarnim hladnoćama.

hunan_provincija

Foto: dezeen.com

Najduži (430 metara) i najvišlji (300 metara) stakleni most na svetu, u kineskoj provinciji Hunan. Istovremeno zastrađujuće i fascinantno mesto, dovoljno da ga proglasimo jednim od najekstremnijih na svetu.

 

krubera_pecina

Foto: amusingplanet.com

Najdublja poznata pećina na svetu čije dno, kako se pretpostavlja, leži na više od 2.000 metara. Naziva se Krubera, ili Voronia, a njena neistražena prostranstva nalaze se u dalekoj Gruziji.

linija_vecitog_rata

Foto: dawn.com

Granica između Avganistana i Pakistana, takozvana -Durantova linija-, na kojoj se, zbog nestabilnosti celog regiona, neprestano ratuje.

marijanin_rov

Foto: fau.edu

Neistražene i neslućene dubine ovog mesta upuću ju nas na zaključak da je naša planeta jedno fascinantno mesto, o kome, ustvari, vrlo malo znamo.

ojmjakon_minus_90

Foto: aktuality.sk

Dobro pogledajte ovo mestašce sa slike. Iako deluje kao obično naselje pod snegom, ovo je Ojmjakonu u Sibiru, zvanično najhladnija tačka planete, na kojoj je do sada izmereno rekordnih -91 stepen Celzijusovih.

viktorijin_most_zambija

Foto: youtube.com

Viktorijin most u Zimbabveu nudi jednu, na prvi pogled, zabavnu aktivnost, a to je skakanje -bandžijem-. Dodatnu količinu adrenalina može da izazove činjenica da, dok turisti skaču u vodeni ambis, u njemu čekaju nebrojena gladna usta krokodila, koji su u ovom predelu normalna pojava.

vode_somalije

Foto: africaontheblog.com

Čarobno lepe vode oko obale Somalije kriju u sebi ogromnu opasnost koja preti od besomučno surovih pirata, koji ne biraju sredstva da dobiju ono što žele. Zbog dobrog poznavanja ove teritorije pojavljuju se iznenada i gotovo neprimetno, te tako ovaj raj u sekundi učine surovim zatvorom.

Naslovna fotografija: The world we live in