Po svemu posebna, zemlja o kojoj je teško govoriti nekim uobičajenim jezikom zbog svog istorijskog, religijskog i kulturnog uticaja. Da njegova prošlost seže duboko u istoriju, svedoči i podatak da se ime ove države prvi put pojavljuje u istorijskim spisima urezanim na kamenu u vremenu dok je vladao faraon Merneptah iz 1230. godine pre nove ere. Mesto koje spaja nespojivo, zemlja paradoksa i vere, sukoba i mira. Po značaju jedna od najvažnijih, a po veličini, jedna od najmanjih zemlja na svetu. Izrael, iz nekog drugog, našeg ugla, za vas.

 

Foto: itraveljerusalem.com

Foto: itraveljerusalem.com

Jerusalim je jedan od najstarijih gradova na svetu koji su i danas opstali u izvornom obliku, a koji je bio čak 2 puta razaran do temelja, pod opsadom čak 23 puta, napadan preko 50 puta i osvajan i vraćan Izraelu čak 44 puta.

 

Foto: banknotes.com

Foto: banknotes.com

Novčanice izraelske monete imaju na sebi elemente Brajove azbuke, kako bi njime mogle da se služe i slepa i slabovida lica. Po istom sistemu su izrađene i novčanice Kanade, Rusije, Meksika, Indije i Švajcarske

 

Foto: ajc.org

Foto: ajc.org

Izrael je jedina zemlja na svetu, koja je od početka svog postanka zadržala pravo ime i koja je ostala na istom mestu preko 3.000 godina.

 

Foto: 365brac.wordpress.com

Foto: 365brac.wordpress.com

Najčešći naziv ulica po gradovima Izraela je “Hazait”, što u prevodu znači ulica maslina.

 

Foto: inhabitat.com

Foto: inhabitat.com

Zanimljiv podatak kaže da 9 od 10 kuća u Izraelu koristi solarno grejanje vode.

 

Foto: wnct.com

Foto: wnct.com

Izrael je jedna od samo 9 država sveta koje su lansirale svoje saletile u kosmos.

 

Foto: benisraelbooks.com

Foto: benisraelbooks.com

Ovo je zemlja koja izdaje više knjiga prevedenih na svoj sopstveni jezik nego bilo koja druga država u svetu.

 

Foto: cufi.convio.net

Foto: cufi.convio.net

Da je Izrael zemlja naučnika i napredne tehnologije u svakom segment, govore i podaci da je nezamenljiva telefonska govorna pošta razvijena upravo u ovoj državi, kao i da je prvi kompijuterski antivirus kreiran upravo u Izraelu, 1979. godine.

 

Foto: maps.com

Foto: maps.com

O tome koliko je mala zemlja, svedoči i podatak da, ukoliko trčite u pravcu istok-zapad, u roku od 2 do 3 sata možete stići sa jednog kraja zemlje na drugi, a ako se odlučite za pravac sever-jug biće vam potrebno oko 9 sati.

 

Foto: voxeu.org

Foto: voxeu.org

Skoro ¼ izraelske radne snage na tlu ove zemlje poseduje fakultetsku diploma, što je čini trećom zemljom razvijenog sveta, odmah nakon Sjedinjenih Američkih Država i Holandije.

Naslovna fotografija: plainbibleteaching.com