Kom god vremenu da pripadamo, pitali smo se da li je to zaista zmijski car koji je progutao slona ili je ipak samo šešir. Voleli smo njegovu ružu, zamišljali njegove baobabe i pitali se kakva mu je sudbina na kraju. Za sve to vreme, dečak zlatne kose je jednostavno postojao. Čitali smo ga kao deca, čitamo ga svojoj deci, a čitaćemo ga i svojim unucima. Večiti „Mali Princ“, koga svako dete u nama pamti. 

 

Foto: laboutiquedupetitprince.com

Foto: laboutiquedupetitprince.com

Ovo neprolazno delo Antoana de Senta Egziperija, koje je nastalo 1943. godine zauzima treće mesto u svetu po broju rasprodatih knjiga, odmah nakon Biblije i Marksovog „Kapitala“, verovali ili ne! Postoji podatak koji kaže da je prodata u više od 80.000.000 primeraka!

 

Foto: kupindo.com

Foto: kupindo.com

Što se književnog sveta tiče, “Mali Princ” nosi titulu najboljeg dela XX veka, nastalog na prostoru Francuske. Preveden je čak na 250 svetskih jezika i dijalekata.

Foto: erodaria.blog

Foto: erodaria.blog

Čudno drveće pod nazivom baobab, koje je Mali princ svako jutro morao da uklanja, da mu svojim korenjem ne bi progutalo celu planetu, zapravo predstavlja metaforu kojom se misli na naciste, koji su svojim zlom pokušali da inficiraju ceo svet. Inače, baobab je vrsta drveta čiji vek iznosi čak i vipše od hiljadu godina, a najpoznatije stanište ovih giganta je daleki Madagaskar.

Foto: http://rs.n1info.com

Foto: rs.n1info.com

Zanimljivo je istaći takođe, da je tokom godina širom sveta osmišljeno preko 200 različitih ilustracija za prednje korice ove knjige.

Foto: fr.wikipedia.org

Foto: fr.wikipedia.org

Pre nego što je Euro uveden kao jedinstvena evropska valuta, na francuskoj novčanici od 50 franaka nalazio se lik pisca Antoana de Sent Egziperija, koji je ušao u anale francuske ali i svetske književnosti kao tvorac ove knjige za decu, koja ima moć i mnogo starije da natera na razmišljanje. Na novčanici se takođe nalazio i najpoznatiji plavokosi dečak kako stoji na svojoj malenoj planeti.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Verni prinčev pratioc kroz njegove životne avanture, lik male lisice, nastao je inspirisan vrstom pustinjske lisice “Fenek”, koju pored života u surovoj Sahari karakterišu i izrazito velike uši. Ime Fenek, je zapravo arapska reč koja u prevodu znači lisica.

Foto: aska.rs

Foto: aska.rs

Tematski zabavni park otvoren 2013. godine u Francuskoj, inspiraciju je pronašao u ovom klasičnom delu dečije književnosti. Zabavište je koncipirano tako da podseti na čuvenu rečenicu iz knjige, koja kaže da su „sve odrasle osobe najpre bili deca“.

Foto: dw.com

Foto: dw.com

Malo je poznato da je pisac knjige još u najranijoj mladosti želeo da bude pisac, ali i pilot. U II Svetskom ratu je učestvovao upravo kao pilot na strani saveznika i u vazduhu je i umro 1944.godine.

Foto: lolamagazin.com

Foto: lolamagazin.com

Francuski kostimograf i modni kreator Žan Šarl de Kastelbazak poslužio se ovom knjigom, kako bi dobio inspiraciju za svoju kolekciju proleće / leto 2011.

Foto: bym.design

Foto: bym.design

Prestižni pariški „Le Monde“ u jednom svom članku uvrstio je Malog princa na listu 100 najboljih i neprevaziđenih književnih dela svih vremena.

Naslovna fotografija: Outschool