Da naš svet još uvek krije neviđena čuda koja tek vremenom, a nakon hiljada godina ležanja u tajnosti, polako izviruju, ovaj tekst je živi dokaz. U periodu između 1947. godine i 1956. godine, otkriveni su drevni tekstovi od neprocenjivog istorijskog, ali i religijskog značaja, u čuvenim Kumranskim pećinama, na severozapadnoj obali, po mnogo čemu posebnog, Mrtvog mora. Nakon opsežnog proučavanja i analize, naučnici su ustanovili da su ovi svitci ispisivani u periodu od 200. godine pre nove ere, pa do 70-e godine nove ere, a šta u njima piše, ostanite sa nama i saznajte.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

U proleće 1947. godine, na području Kumrana, jedan mladi pastir je potpuno neočekivano, tražeći svoje ovce, došao do ulaza u pećinu, koju do tada nije video. Ušao je u pećinu i kada su mu se oči privikle na mrak, uočio je pranjave i stare ćupove, za koje se ponadao da su puni blaga. Umesto dragocenosti u zlatu, pronašao je stare spise.

 

Foto: deadseascrolls.org.il

Foto: deadseascrolls.org.il

Opsežna analiza pokazala je da pronađeni svici pripadaju odvojenoj religijskoj zajednici, koja se držala podalje od svih ostalih. Kako se beleži, u 68-oj godini, u kumransko područje došla je rimska vojska kako bi ugušila jevrejsku pobunu, pa se veruje da je to bio povod sakrivanja svitaka.

 

Foto: veroniquechemla.info

Foto: veroniquechemla.info

Pored Svitaka sa Mrtvog mora, kako su ovi svici nazvani, u pećinama blizu Kumrana, pronađeni su i ostaci preko 200 vrsta tekstila. Tim istraživača, formiran 2011. godine, otkrio je da su svici napravljeni od jedne vrste lana, koji ne sadrži nikakvu dekoraciju, ali koji je izbeljen, što je direktno dovelo u vezu pisanje ovih spisa sa Esenima, drevnom jevrejskom sektom.

 

Foto: catholicherald.co.uk

Foto: catholicherald.co.uk

Prvih 7 svitaka koje je pronašao pastir, ubrzo je završio na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, nakon čega je usledila opsežna potraga i pretraga ostalih pećina, što se pokazalo kao plodonosno, jer je pronađeno još 10.000 novih fragmenata, među kojima je bilo i delova Biblije starijih od svih do tada poznatih.

 

Foto: ancient-code.com

Foto: ancient-code.com

U celini uzev, Kumranski spisi sadrže jedine preživele kopije biblijskih dokumenata koji sadrže dokaze o značajnoj raznolikosti vere tog perioda. Spisi su napisani na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku.

 

Foto: sites.google.com

Foto: sites.google.com

U ovim vrednim zapisima pronađeni su, nikada do sada viđeni, psalmi posvećeni kralju Davidu.

 

Foto: ladyegypt.com

Foto: ladyegypt.com

Poslednje reči Josifa, Jude, Mojsijevog oca Amrama, ali i mnogih drugih takođe se nalaze u ovim spisima i bacaju novo svetlo na dosadašnja saznanja o istoriji religije.

 

Foto: religionfactor.net

Foto: religionfactor.net

Zbog opsežne i delikatne analize kakvu i zaslužuju ovako vredni pronalasci, njihovo objavljivanje je trajalo decenijama, što je u svetu izazvalo sumnje i kontraverze, te uverenja, da su objavljeni samo delovi spisa, a da su neki cenzurisani zbog svoje neverovatne sadržine.

 

Foto: uhl.ac

Foto: uhl.ac

U svicima takođe se mogu naći do tada nepoznate priče o biblijskim ličnostima kao što su Abraham, Noje i Enoh, a takođe i objašnjenje biblijske priče i razloga zašto je Bog tražio od Abrahama da žrtvuje svog sina jedinca Isaka.

 

Foto: heavenawaits.wordpress.com

Foto: heavenawaits.wordpress.com

Ono što je posebno zanimljivo, jeste i činjenica da je zajednica u Kumranu postojala u doba kada je živeo Isus Hristos, ali da uprkos tome, čak ni jedan red u zapisima nije posvećen njemu, niti se odnosi na njega, niti njegove sledbenike, a kasnije apostole.

Naslovna fotografija: iprayprayer.com