Priroda je ovo svoje čudo dobro posolila i poslužila svetu da uživa u njegovim čarima i blagodatima. Po mnogo čemu posebno. Neki ga nazivaju morem, a neki jezerom. Naučnici tvrde da u doglednom periodu može da nestane, zbog eksploatacije soli i zemljišta. Dok postoji, hajde zajedno da otkrijemo po čemu je to ovo more drugačije od svih drugih na svetu.

 mrtvo_more_2

Uzevši u obzir činjenicu da mu se mogu izmeriti i širina i dužina (dugačko je 67 kilometara, a na najširem mestu meri 18 kilometara), klasifikuje se se, ustvari, kao veliko i izuzetno slano jezero, a ne more. (Foto: e360.yale.edu)

 

mrtvo_more_1

Naučnici tvrde da ova vodena formacija postoji skoro 3 miliona godina, a pominje se i u nekim Aristotelovim spisima.
(Foto: www.firstminuteponude.rs)

 

svitci_iz_mrtvog_mora

Smatra se posebno važnim arheološkim nalazištem. Vremenom, kako je nivo Mrtvog mora opadao, pećine kod Kumrana su ugledale svetlost dana, a sa njima i „Svici iz  Mrtvog mora“, odnosno 900 dokumenata koji pripadaju hebrejskoj Bibliji, brižljivo sačuvanih u hermetički zatvorenim ćupovima. Smatraju se dokumentima od ogromne religijsko-istorijske važnosti.
(Foto: www.secretsofthefed.com)

 

mrtvo_more_9

Zbog visoke koncentracije soli (33,7%), voda ima veliku gustinu. Spuštajući se ka dubini od 35 metara, temperatura varira od 19 do 37 stepena Celzijusovih, a salinitet između 300 i 400 promila. Ne postoji mogućnost da se, hodajući, u vodu uđe, recimo do vrata, jer se telo samo diže iznad površine, a takođe ne bi smelo da se gleda pod vodom zbog visokog nivoa koncentracije soli, koja može da nanese ozbiljnu štetu očnoj duplji.  

(Foto: www.zavedil.com)

mrtvo_more_5 

Mrtvo more je najveća prirodna banja na svetu. Drevni Egipćani su koristili blato u procesu mumifikacije, koje se koristi i danas, jer je izrazito bogato mineralima, a sama Kleopatra, koja je uživala u kozmetičkim proizvodima, spravljenim od produkata Mrtvog mora, naredila je da se duž obale proučavaju resursi koje ova lekovita slana voda nudi.

(Foto: www.touristisrael.com)

 

mrtvo_more_7

Godišnja količina padavina ne prelazi 50 milimetara, a klima je suva i ujednačena tokom cele godine. (Foto: stunningplaces.net)

 

mrtvo_more_4

Da se priroda pobrinula da ovo bude dvostruko čudo, govori i podatak da je Mrtvo more na najdubljoj tački doline Velikog raseda, koje je samo po sebi prirodni fenomen, jer se smatra najvećim rasedom (pukotinom) na svetu. Dugačak je skoro 6.500 kilometara i prolazi kroz 20 država.  (Foto: rikavela.com)

 

mrtvo_more_6

Postoji još jedna neobičnost vezano za Mrtvo more. Naime, ono u kontinuitetu izbacuje na površinu prirodni asfalt, kojim su se služili Egipćani pri mumificiranju, a zbog ove pojave, Stari Grci su ga nazivali „Asfaltno jezero“. (Foto: www.putopisac.com)

 

mrtvo_more_10

Jedini oblici života koji naseljavaju ovo jezero/more, smešteni na 420 metara ispod nivoa mora, jesu neke vrste bakterija, koje mogu da podnesu, kako se procenjuje, 340 grama soli po litru vode, odnosno, razmeru kakvu ima Mrtvo more. (Foto: my-greatest-world-destination.blogspot.com)

mrtvo_more

Preko reke Jordan, voda se uliva u more, ali nigde se ne izliva, s obzirom da je oivičeno, obalama Izraela i Jordana. (Foto: zvezdanablog.wordpress.com)

Uvodna fotografija: www.rajnazemlji.hr