Lepa i od urbanog brzog života rasterećena ostrvska država, koju je proslavila jedna mala, ali strašna životinja. Crni torbar mesožder, po imenu Tasmanijski đavo je najbolji ambasador svoje zemlje, a čak je ovekovečen i kao popularni lik crtanog filma. Ako ste nekada poželeli da saznate nešto više o zemlji iz koje ovo malo čudo dolazi, sada je odlična prilika za to.

 

mapa_1

Foto: nsms.com.au

Tasmanija se nalazi na istočnom rubu Indijskog okeana i dom je za oko 500.000 žitelja najveće ostrvske države koja je pod patronatom Australije.

 

unesko

Foto: ens-newswire.com

Otprilike 1/4 zemlje je pod UNESCO-vom zaštitom kao prirodno bogatstvo, a kak trećina teritorije je proglašena nacionalnim parkom. Jugozapad zemlje čini još uvek neistražena džungla.

 

najcistiji_vazduh

Foto: ausbackpacking.com

Zvanično, ovo je zemlja u kojoj možete udahnuti najčistiji vazduh na svetu. Uživa u blagoj klimi, sa redovnim padavinama.

 

abel_tasman

Foto: theprow.org.nz

Holandski istraživač Abel Tasman (Abel Tasman) otkrio je ovu lepu zemlju 24. novembra 1642. godine, dok je bila naseljena Aboridžinima.

 

tasmanijski_djavo

Foto: wall.alphacoders.com

Sada bez šale, Tasmanijski đavo je autohtona vrsta, koja se održala samo u ovoj zemlji, ali joj preti istrebljenje, s obzirom da zadnjih godina populacija od oko 5.000 jedinki naglo opada, zbog sve veće pojave facijalnog tumora ovih torbara impresivnih karakteristika.

 

26_ostrvo_po_velicini

Foto: Pinterest

Po veličini, Tasmanija je 26-o ostrvo na svetu, a u svom sastavu ima 334 malih ostrvaca. Ako ovde dođete na aktivni odmor, možete uživati u čak 2.000 kilometara uređenih pešačkih staza koje vode kroz neverovatno lepe predele, kojima je ova zemlja bogata.

 

kao_srce

Foto: youthareawesome.com

Gledano iz ptičije perspektive, ostrvo ima oblik koji podseća na srce. Od australijskog kontinenta odvojena je takozvanim Basovim prolazom. Od Australije se u velikoj meri razlikuje po znatno umerenijoj klimi i pejzažima.

 

hobart

Foto: Pinterest

Glavni grad i administrativni centar je Hobart (Hobart), koji ujedno predstavlja i poslednju destinaciju na kojoj se zaustavljaju ekspedicije koje proučavaju Antarktik.

 

netaknuta_priroda_tasmanija

Foto: thisworldexists.org

Fizička izolovanost od ostatka sveta, kao i velikim delom netaknuta priroda, koju čovek na ovom ostrvu poštuje, učinila je da ovo bude dom pojedinih biljnih i životinjskih vrsta koje su isčezle iz ostatka sveta, kao što je maleni vombat, sličan kenguru, koji je najpoznatiji po tome što mu je izmet četvrtastog oblika. Tasmanija je dom 33 kopnene vrste životinja i 41 vrsta morskih sisara.

 

suma_algi

Foto: flickr.com

Šume džinovskih algi, ili pak delikatan morski zmaj, najviše morske litice južne hemisfere, ili geganje malih pingvina u suton, samo su neke od atrakcija u kojima možete uživati ako odlučite da posetite ovu zemlju u kojoj tekovine modernog vremena slabo imaju pristup.

Naslovna fotografija: Wallup.net