Svoje ime duguju staroj arapskoj reči koja u prevodu sa ovog živopisnog jezika znači -visok-. Postojbina im je vrela Afrika, a naseljavaju predeo od države Čad, pa sve do juga kontinenta. Procenjuje se da vrsta broji oko 150.000 jedinki. Pitome su i mile, imaju izuzetno blag karakter. Glava im obitava na skoro 6 metara nadmorske visine, a evo šta ovi dragi papkari još kriju.

 

1

Foto: travelchew.blogspot.com

Jedinstveno mesto u svetu, hotel žirafa, nalazi se u blizini Najrobija i sa rezervatom prirode predstavlja utočište za ugroženu podvrstu, takozvanu „Rotšildovu“ žirafu. Vlasnici hotela na ovom prelepom mestu svakodnevno vode brigu o ugroženim jedinkama pripremajući ih za povratak u prirodno okruženje. Provirivanje žirafa kroz prozor ili vrata sasvim je normalno, kao i to da gosti rado podele svoj doručak sa ovim nežnim divovima.

 

2

Foto: Animal Corner

Nikada se ne događa da mužjak i ženka jedu lišće sa istog mesta na drvetu. To je proizvod uređenog sistema po kojem ove životinje žive i koji bez izuzetka poštuju.

3

Foto: Freaking News

 

Iako je mnogo teorija, ideja i tvrdnji, biolozi još uvek nisu u stanju da konkretno odgovore na pitanje zbog čega ove životinje imaju toliko upadljivo velike vratove.

Postoje dva načina na koji se ova stvorenja mogu kretati, a to su normalan hod i galop, prilikom kojeg mogu da razviju brzinu poput konja u trku. Kaskanje ili poskakivanje kod žirafa jednostavno nije mogućnost.

 

5

Foto: sciencephoto.com

Od svih poznatih sisara, one imaju najduži rep, koji može biti i po 2,5 metara i koji se obavezno završava malom krznenom „kićankom“.

6

Foto: Tumblr

 

Ono što predstavlja pravi izazov za ovu dugovratu životinju jeste pijenje vode. Da bi se napojila ona mora da se spusti u prilično trapav položaj, šireći prednje noge i spuštajući svoj krti vrat do izvora, što je čini ranjuivom i nespremnom za eventualni beg. Ovo je jedan od razloga zašto u samo jednom pojenju ova životinja može u sebe da primi skoro 40 litara vode.

 

7

Foto: ciencia-online.net

Na prvi pogled deluju varljivo? To je samo varka, jer su ove životinje dobro opremljene za odbranu. U stanju su da zadaju toliko jak udarac zadnjim kopitima, da može odmah da usmrti neprijatelja. Ovo je jedan od razloga zašto ih predatori izbegavaju u punom luku i napadaju isključivo čoporativno samo kad su pregladneli.

 

8

Foto: Flickr

Jezik žirafe dugačak je oko 45 santimetara i uglavnom je mastilo plave boje, kako ne bi izgoreo na suncu dok hvata lišće njime ili se čisti.

 

9

Foto: Rickey News Videos

Uglavnom ostaju u uspravnom položaju dok spavaju, a kako tvrde biolozi, samo ponekad, kad smatraju da su bezbedne „prilegnu“ da odremaju i to ne duže od 5-6 minuta.

 

10

Foto: David J. Ringer

Stručan naziv “Giraffa camelopardalis” žirafe duguju starim Grcima, koji su ih tako nazvali, verujući da su to kamile koje su ogrnule leopardovo krzno.

Naslovna fotografija: Pinterest