Ko je bio i čime se bavio, svi znamo. Imao je neverovatan dar da o najkomplikovanijim temama govori na najprostiji način, koji je razumeo svako ko je to i hteo. Književnik i psihijatar, otkrio je, pa slobono možemo reći smisao, tamo gde je delovalo da ga nema ni u tragovima. Ako niste do sada imali prilike da se uverite u snagu njegovih reči, evo jedinstvene šanse da se zamislite nad komplikovanim jednostavnostima koje nosi život.

 

Foto: zena.blic.rs

Foto: zena.blic.rs

“Deca ne učvršćuju brak. Tamo gde je dobar brak može postati još bolji sa decom. Tamo gde nije dobar, postaje još gori. Stabilni brakovi su stabilni bez obzira na to koliko dece ima. Znači, dete je upravo onakvo kakav je brak“.

 

Foto: mojnovisad.com

Foto: mojnovisad.com

“Duhovnost nije kao žvakaća guma koja ostaje godinama u ustima, već je najlepša poslastica koja se mora progutati da bi iznutra delovala”.

 

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

Revoltirajte se prvo protiv sebe, pa onda protiv sveta… Prvo revolucija protiv zla u sebi, a potom revolucija protiv zla van sebe…“

 

Foto: vesti.rs

Foto: vesti.rs

“Velika je to veština umeti razgovarati sa čovekom”.

 

Foto: dnevne.rs

Foto: dnevne.rs

“Voleti drugog čoveka znači i razumeti ga, a svakako i – opraštati mu. Nije, doduše, lako voleti čoveka onakvog kakav jeste, ali samo ako budemo u stanju da ga ne samo prihvatimo već i da ga zavolimo upravo onakvog kakav jeste, podstaći ćemoga da bude onakav kakav može da bude”.

 

Foto: subotica.com

Foto: subotica.com

“Većina ljudi se pokorava zabranama, pre svega onim spoljašnjim, i to samo dok je pod prinudom, i dok se plaši. One unutrašnje zabrane teško ko uspeva da realizuje”.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

“Moć vladanja nad drugim neodoljiva je slast tamne strane čovekovog bića”.

 

Foto: kurir.rs

Foto: kurir.rs

“Što je naučio Jovica, ne ispravi više Jovan”!

 

Foto: portalanalitika.me

Foto: portalanalitika.me

Sva dostignuća moderne tehnike, kao i moderne medicine, učinila su život, a sigurno i smrt, težim i mučnijim. Samo “volja za smisao“ može da nas učini odgovornim i tada tek spremnim da pomognemo i sebi i društvu.”

 

Foto: pouke.org

Foto: pouke.org

“U samoći čoveku se otvara put u sopstvenu dubinu, i ako on uspe da siđe u nju bez straha i zaziranja, vratiće se obogaćen na površinu i tek tada, kada je otkrio svoje Ja, imaće otvoren pravi put prema bližnjem, prema Ti.”

Naslovna fotografija: Explore Novi Sad