Bilo da ga gledate iz svemira, ili iz neposredne blizine, ovo ostrvo je sigurno jedno od najlepših koje ćete ikada videti. Svi su ga hteli samo za sebe, i egipatski faraoni, i Rimljani, i Krstaši, i Mlečani, pa i Turci. Pripada formaciji Kiklada, a na njega možete stići avionom, ili brodom. Ako još niste posetili vanvremenski Santorini, evo idealnog uvoda da osmislite sledeće letovanje, a ako jeste, nije loše da se podsetite te lepote zaustavljene u vremenu.

 

Foto: quora.com

Foto: quora.com

Jedinstveno mesto kome ni jedno drugo nije nalik, posebno je i po tome što je to jedina naseljena kaldera na svetu, odnosno deo vulkana koji se nalazi iznad vode. Mnogi ljudi veruju da je Santorini ništa manje do ono što su Stari Grci zvali Atlantida!

 

Foto: photovolcanica.com

Foto: photovolcanica.com

Čuvena i destruktivna Minojska erupcija koja se dogodila na ovom ostrvu izazvala je cunami nesagledivih razmera, koji je jurišao Egejskim morem, te zbrisao Minojsku civilizaciju sa ostrva Krit.

 

Foto: greece.greekreporter.com

Foto: greece.greekreporter.com

I dan danas, Santorini je aktivan vulkan, za koji se smatra da je u poslednjih 200.000 godina imao čak 12 masovnih erupcija, što se smatra izuzetno aktivnim vulkanom. Poslednji put kada se Santorini probudio, te izazvao seriju manjih potresa, bilo je to 2011. godine i nešto manje 2012. godine.

 

Foto: en.protothema.gr

Foto: en.protothema.gr

Viševekovna vulkanska aktivnost ostavila je iza sebe rečima neopisivo lepe plaže sa crvenim, belim i crnim peskom, kao i neverovatne stenovite formacije i krajolike od kojih zastaje dah.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Jedna od najvećih turističkih atrakcija Santorinija svakako je „riblji“ spa (fish spa), u kojima možete prirediti svojim nogma tretman ribicama, koje će sa zadovoljstvom ukloniti mrtvu kožu sa vaših stopala.

 

Foto: peanutbuttered.com

Foto: peanutbuttered.com

Cunami, za koji se veruje da se desio nakon erupcije, pre više miliona godina, imao je udeo u oblikovanju pejzaža pojedinih delova ostrva… Veličanstveno!

 

Foto: santorinidave.com

Foto: santorinidave.com

Prve kuće na ovom ostrvu bile su u formi pećina, a ta forma, doduše, znatno modernizovana i prilagođena potrebama turista koji dolaze da uživaju, zadržana je i danas

 

Foto: tripadvisor.co.uk

Foto: tripadvisor.co.uk

Neće biti retkost ni da naiđete na vruće termalne izvore, koji predstavljaju svojevrsno čudo prirode, koje varira od tamno plavih pa do zagasito braon nijansi.

 

Foto: santorinitours.org

Foto: santorinitours.org

Stepenice! Santorini ih je pun i gde god pođete, savet je da nosite što udobniju obuću, jer vas očekuju hiljade i hiljade… Ne trbušnjaka, već stepenica!

 

Foto: santoriniweddings.net

Foto: santoriniweddings.net

Takođe, gotovo na svakom koraku nailazićete na crkve sa karakterističnim plavim kupolama, od kojih su neke i privatne.

Naslovna fotografija: fapadosinfo.blog.hu