Sa punim pravom ih možemo nazvati nosećim stubovima svetske kulture, arhitekture, istorije i sveukupne civilizacije. Iz ovih gradova potekle su osnove društvenog uređenja kakvog danas poznajemo. Takođe, oni su neprocenjive riznice istorijske građe, objekata i dokumenata i svedoci o vekovima, uklesanim u njihove fasade i ulice. Pozivamo vas da pogledate našu listu 10 posebnih gradova, bez kojih svet ne bi bio isti.

 

jerihon

Foto: Israel Tours

Jerihon. Važan utoliko što se veruje da je to prvi grad na svetu koji je ikada postojao kao takav a bio je smešten na zapadnoj obali reke Jordan. Arheološke iskopine potkrepljuju tvrdnju, da je kao naselje sa kontinuitetom, postojao još pre 9.000 godina pre nove ere. Nazovao se još i „grad palmi“. Od neprocenjivog je značaja to što je dokazano da je u to doba, po načinu života koji su vodili njegovi građani, Jerihon bio urbano uređena zajednica.

 

rim

Foto: WallpaperSafari

Rim. O samom kolosalnom značaju i uticaju, koji ovaj grad ima kako na evropsku civilizaciju, tako i na svetsku, nema potrebe dodatno govoriti. Tvrdilo se da svi putevi vode u grad koji leži na sedam brežuljaka. Moćni Rim, sam pomen je dovoljan.

 

istanbul

Foto: blog.audiocompass.in

Konstantinopolj, Carigrad, Istanbul. Koje god od ovih imena da izaberemo, jasno je da mislimo na kolevku tri ogromna svetska carstva: Vizantijskog, Rimskog i Otomanskog. Ovo je jedini grad na svetu koji leži na dva kontinenta i jedini grad koji je  u svojoj istoriji bio prestonica i hrišćanstva i islama.

 

atina

Foto: athensdiamondhotel.com

Atina. Često se spominje kao kolevka zapadne civilizacije, dok ju je istorija zapamtila kao moćni grad-državu, centar svetskog obrazovanja i filozofije. Ono što je Atina dala svetu, zauvek ga je promenilo na bolje i s pravom je jedan od najbitnijih gradova u svakom pogledu.

 

jerusalim

Foto: nationsonline.org

Jerusalim. Kompleksni verski i istorijski značaj, koji ovaj grad ima za tri najrasprostranjenije svetske religije (hrišćanstvo, judaizam i islam), više je nego očigledan. Jevreji ga zovu Jerušalajim (grad mira), hrišćani Jerusalim, a muslimani Al Kuds (sveti grad). U istoriji je još poznat i kao „Zlatni grad“ i „Pupak sveta“. Sve tri religije u ovom gradu imaju duboko korenje i tradiciju, koja se prenela na sve četiri strane sveta.

 

peking

Foto: ilgilerimbilgilerim

Peking. Jedan od onih gradova za koji se čini da postoji oduvek. U samom centru starog dela Pekinga počiva Zabranjeni grad, kolosalni kompleks od 800 objekata, koji se prostire na 720.000 metara kvadratnih, a koji je bio dom 14 vladara iz čuvene dinastije Ming i 10 vladara dinastije Ćing. Istorija kineske prestonice seže 3000 godine unazad i najbolji je svedok prebogate kulture i civilizacije ovog istočnog dragulja.

 

bec

Foto: Vienna.com

Beč. Istorija ovog kulturnog, ekonomskog, političkog i društvenog centra Austrije počinje pre oko 4.000 godina, čineći ga jednom od najstarijih naseobina u ovom delu sveta i može se reći da od svog postanka, važi za metropolu od velikog strateškog i istorijskog značaja. Grad koji svakako ima šta da ponudi, dom je careva, kompozitora, kulture i obrazovanja. Kolevka istinskog duha Evrope, koja spaja tradicionalno i moderno.

 

sankt_peterburg

Foto: Petersburg CITY / Guide to St. Petersburg, Russia

Sankt Peterburg. Bio je i Lenjingrad, a stranci mu tepaju „Piter“. Grad Romanovih, koji odiše aristokratijom i duhovnošću, drugi po veličini u Rusiji, prestonica je baroknih palata, prelepih parkova i muzeja. Grad koji je zavredeo svetsku reputaciju na polju istorije književnosti, muzike i teatra. Zaleđena Neva gradu da je poseban pečat.

djene

Foto: Ruud Zwart

Afrički dragulj, grad Đene (Mali). UNESCO ga čuva na svojoj listi ugroženih lokaliteta. Ovaj grad nije poznat kao evropski ili američki gradovi, ali svakako ima veliki značaj za ovaj deo sveta. Njegova istorija počinje od 250-e godine pre nove ere, a značajan je bio, jer je kroz njega prolazio jedan od glavnih regionalnih puteva zlata, a kasnije u XV i XVI veku postaje centar širenja islama. Takođe, ovaj grad je dom Velike džamije, koja je ujedno i najveća građevina od opeke i blata na svetu.

 

njujork

Foto: JetBlue.com

Simbol Amerike, Njujork. Velika jabuka, moderni san skoro svakog mladog čoveka. Nekrunisana prestonica Amerike, njen ekonomski, politički, poslovni, modni i sveukupni centar. Poseduje tri aerodroma, a borba za ulazak u prepoznatljivo žuto vozilo taksija smatra se lokalnim sportom. Tajms skver (Times Square), „srce“ grada, fascinantni Central park (Central park), Empajer Stejt Bilding (Empire State Building), 12 avenija i 240 ulica, Bruklinski most (Brooklyn bridge), Menhetn (Manhattan) i konačno, Kip Slobode (Statue of liberty). Od grada koji su naseljavali Lenape Indijanci u XVI veku, pa do danas, prevalio je put koji ga je doveo na listu najuticajnijih gradova sveta.

Naslovna fotografija: BusinessTech