Pored smaragda, safira i dijamanata, rubin se smatra najvrednijim dragim kamenom. Ime je dobio po latinskom nazivu za crvenu boju – ruber. Prirodni rubini, dakle oni na kojima se nisu vršile nikakve obrade i poboljšanja, su prilično retki u prirodi, a mogu se naći u rudnicima Mjanmara, Šri Lanke, Madagaskara, Kenije i Kambodže. Boja mu varira, od nijansi ružičaste, pa do jarko crvene boje, koja je i najtraženija.

 

zvezda_u_rubinu

Foto: gia.edu

Ponekad se u rubinu može videti geometrijski oblik zvezde. Takvi komadi ovog skupog kamena, obrađuju se posebnom tehnikom sečenja, kako bi se ovaj prirodni efekat istakao na najbolji način i privukao pažnju najimućnijih kupaca. Efekat koji rubin, ovako obrađen proizvodi, naziva se asterizam.

 

golubija_krv

Foto: nos1512.foroactivo.com

Na tržištu, najveću cenu dostižu i najviše se traže rubini koji imaju nijansu, takozvanu crvenu „golubiju“ krv. Odmah nakon nijanse, sledeća kategorija po kojoj se kotira ovaj kamen je jasnoća. U svrhu poboljšanja kvaliteta pojedinih komada, zagreva se na temperaturi od 1.800 stepena Celzijusovih, pa se tom prilikom uklanjaju fragmenti koji narušavaju čistoću kamena. Crvena boja potiče iz čestica hroma.

 

najveci_rubin

Foto: swordfishislands.com

Trenutno najveći rubin na svetu u vlasništvu je jedne kineske juvelirnice. Kamen je težak preko 8 kilograma, odnosno meri se sa 40.920 karata. Dimenzije su mu 12,97 cm x 13,79 cm x 14,47 cm.

 

indijski_rubin

Foto: baggout.com

Prvi rubin otkriven je pre nešto više od 2.000 godina, procenjuje se, i to na tlu Indije. Reč u Sanskritu, koja opisuje ovu dragocenost je „ratnaraj“, a prevodi se kao „kralj među draguljima“.

 

dragocenosti_prestiz

Foto: chughtailab.com

Od vajkada, smatra se prestižom, posedovati crvene rubine. Krase brojne kraljevske rune, najskuplji nakit, ikone, satove i druge predmete. Nošenje rubina oko vrata govori o društvenom statusu i poziciji, imetku i moći.

 

srednjovekovni_nakit

Foto: pinterest.com

U Srednjem veku, oni koji su se bavili magijom, verovali su da rubin ima moć da predvidi opasnost, tako što pred nadolazeću nevolju, promeni boju u izrazito tamno crvenu nijansu.

 

snazan_kamen

Foto: mineralminers.com

U doba antičkih civilizacija, služili su kao potpora građevinama. Zbog svoje čvrstoće i izdržljivosti, polagali su se u temelje, pretežno palata i za ono vreme važnih građevina.

 

kamen_ljubavi

Foto: etsy.com)

Takođe, smatra se i kamenom ljubavi i snage, pretežno zbog svojih jarkih crvenih tonova. Kineski mandarini bi ih dobili u posed kada bi preuzeli dužnost, jer je tradicija učila da zrače stabilnošću i mudrošću.

 

nisu_savrseni

Foto: gemrockauctions.com

Gotovo svi rubini koji se iskopaju iz zemlje imaju neke mane. Izuzetan je raritet, rubin, koji se pronađe, a da ne poseduje nikakve nesavršenosti, te takvi komadi posebno dobijaju na ceni zbog minimalne obrade.

mesec_jul

Foto: almanac.com

Kaže se da, crvenilo ovog dragog kamena, pripada mesecu julu, odnosno da je to kamen onih koji su rođeni u ovom letnjem mesecu. Rubin se još i smatra tradicionalnim poklonom za 15ogodišnjicu, odnosno za 40 godina braka.

Naslovna fotografija:  fr.fotolia.com