Možemo opisati kao vrlo nepopularnu i po mnogim životnim segmentima opasnu pojavu, koja preti da poremeti funkcionalnost i izvorni oblik čitave planete. Povećanje indeksa prosečne temperaturne vrednosti, kako atmosfere tako i okeana, uz koju se odigravaju i prateći efekti, kao što je topljenje lednika, izumiranje koralnih grebena, nestanak nekih vodotokova, a samim tim i pojedinih biljnih i životinjskih vrsta. Ovo stanje, nedvosmisleno je izazvao čovek, svojim aktivnostima koje sve više zagađuju prirodu i narušavaju njen balans.

 

gleceri_montana

Foto: petapixel.com

U nacionalnom parku glečera u američkoj državi Montani (Montana), od 150 glečera koliko ih je park imao, ostalo je samo 25.

 

podizanje_nivoa_mora

Foto: news.donga.com

Topljenje leda sa severne i južne polarne kape, prouzrokuje globalno podizanje nivoa okeana i mora, što u bliskoj budućnosti dovodi u veliku opasnost svetske priobalne gradove, a posebno severnoameričke, kao što su Njujork (New York), Boston (Boston) i Majami (Miami). Proračuni naučnika koji se bave posebnim istraživanjima na ovu temu, kažu da će u narednih stotinu godina nivo mora porasti za čitava dva metra. Dakle, za svaki stepen Celzijusov, za koji se poveća ukupna temperatura, otopljeni led će podići nivo vode za dva do dva ipo metra.

 

zlatna_zaba

Foto: scienceblogs.com

Zlatna žaba krastača (latinski: incilius periglenes), je prva životinjska vrsta koja je već nestala zbog klimatskih promena a samim tim i promena karakteristika njenog staništa, koja su podrazumevala šume i slatkovodna područja na nadmorskoj visini od između 1.500 i 1.620 metara.

 

proces_beljenja

Foto: www.notey.com

Jedna od težih posledica globalnog zagrevanja jeste i proces beljenja koralnih grebena. Ovu pojavu prouzrokuje gubitak organizama pod nazivom zooksantele, koje vrše proces fotosinteze i time omogućavaju koralima da se hrane i da imaju intenzivne boje. Povećanje temperature nepovoljno deluje na ove organizme, te njihov izostanak lišava korale boje, a vremenom i izumiru. Samo u 1998. godini, 16 % od ukupne površine korala je nestalo.

podeljena_misljenja

Foto: www.slideshare.net

Među klimatolozima su se stvorila dva suprotstavljena tabora, kada je pitanje porasta temperature u pitanju. I dok jedni tvrde da je glavni uzrok zagrevanja čovek i emisija štetnih gasova, kao što su karbon – dioksid i metan, drugi, na čelu sa ruskim astronomom Habibulom Abdusamatovim zagovaraju teoriju da se temperatura povećava zbog promene Sunčeve aktivnosti, te navode primere Marsa, gde se takođe na polovima topi led, Neptuna, pa i Plutona. Međutim, na svetskom nivou, postoji konsenzus naučnika, koji se slažu da je zvaničan razlog ljudska sveukupna aktivnost koja šteti prirodi.

 

svante_arenius

Prvi koji je javno rekao da sagorevanje fosilnih goriva negativno utiče na stanje u prirodi, bio je švedski naučnik, Svante Arenius (Svante Arrhenius), 1896. godine.

 

zagadjenje_okeana

Foto: Pinterest

Od kako se dogodila industrijska revolucija, krajem XVIII i početkom XIX veka, pa do danas, okeanolozi tvrde da se kiselost okeanske vode povećala za čak 30%, u prilog čega govore i podaci o izumrlim vrstama i onih koji su na granici opstanka zbog bitno izmenjenih životnih uslova.

 

arktik_nestaje

Foto: unofficialnetworks.com

Arktik, odnosno severna polarna oblast, je samo u poslednjoj deceniji, kako kažu naučnici izgubio 18% od svoje ledene površine. Po teorijama, ako se ovim tempom topljenje nastavi, do 2040. godine, leta na Arktiku bi mogla da prolaze bez i malo leda, što se u naučnim krugovima smatra kao frapantan podatak.

 

najtoplija_dekada

Foto: Sigmalive

Period od 2000. godine, pa do 2009. godine, smatra se najtoplijom dekadom, od kako su počela temperaturna merenja.

 

uragan

Foto: viavilla.com

Suše, sve razorniji uragani i nevremena, požari koji divljaju gotovo svakog leta u toplim predelima, kao i smanjenje količine pitke vode i nestašica hrane su posledica globalnih klimatskih promena. Takođe, hladne tačke na Zemljinoj lopti, postaju sve toplije, pa postoji osnovana opasnost da će se sa topljenjem leda povećati nivo novih virusa, sa kojima se naučnici još nisu susreli.

 

 Naslovna fotografija: Wall-Papers.info