Spadaju u onu vrstu prirodnih pojava, pa mogli bismo reći i fenomena, čiju snagu svakako ne želite da iskusite na svojoj koži. Bez okolišanja, to je prirodna katastrofa, u koju nije umešano ni malo milosti. Snaga, u kombinaciji sa brzinom je upravo ono što nas čini bespomoćnim u odnosu na njih, jer, koliko god da ste moćni i jaki, pred vetrom koji duva brzinom od 300 kilometara na čas i kubnim metrima padavina, možete samo da pronađete neko daleko i bezbedno sklonište. Šta su ustvari uragani, kako nastaju i zašto su tako razorni? U čemu leži toliki bes prirode, pokušali smo da otkrijemo.

 

Foto: pinterest.dk

Foto: pinterest.dk

Reč uragan potiče iz jezika drevnih Taino Indijanaca, a u slobodnom prevodu može da označava ili zlog duha vetrova ili boga zla, u koga i dalje veruju na pojedinim ostrvima u Karibima.

 

Foto: theterramarproject.org

Foto: theterramarproject.org

Tropski cikloni se uglavnom formiraju nad nepreglednim toplim vodenim prostranstvima. Izvor energije im je voda koja isparava sa površine okeana, koja se kondenzacijom pretvara u oblake, pa u kišu.

 

Foto: reddit.com

Foto: reddit.com

Južna hemisfera u proseku “pretrpi” upola manje uragana nego Severna hemisfera, tako bar kaže statistika.

 

Foto: weather.com

Foto: weather.com

Ove gigantske oluje funkcionišu tako što rotiraju oko centra u kome je izraženo nizak pritisak i koji se zove “oko”. Centar, ili oko, može biti širok u proseku 30-ak kilometara i u ovom reonu nema oblaka niti haosa. Najsnažniji deo uragana je ustvari zid oblaka koji okružzje samo oko.

 

Foto: themontserratreporter.com

Foto: themontserratreporter.com

Kada govorimo o udarima uragana na Sjedinjene Američke Države, definitivno uragan koji je najviše koštao Ameruku, bio je onaj koji je poneo ime “Katrina” i prouzrokova je štetu od neverovatnih 100 milijardi američkih dolara.

 

Foto: angelchevrestt.photoshelter.com

Foto: angelchevrestt.photoshelter.com

U proteklih 200 godina, od kako se vrše opsežnija merenja, uragani su širom sveta odneli skoro 2 miliona ljudskih života.

 

Foto: slideshare.net

Foto: slideshare.net

Ako u obzir uzimamo vazdušni pritisak kao posmatrani parameter, najjači uragan ikada bio je tajfun po imenu Tip u kome je izmeren pritisak od čak 870 milibara.

 

Foto: my1053wjlt.com

Foto: my1053wjlt.com

Prva osoba koja je dala ime nekom uraganu bio je australijski meteorolog, gospodin Vredži (Wraggie), početkom XX veka.

 

Foto: northeastquadrant.blogspot.rs

Foto: northeastquadrant.blogspot.rs

Jačina uragana se određuje uz pomoć čuvene “Safir – Simpson” (Saffir – Simpson) skale, po kojoj se oluja može svrstati u 5 kategorija, po jačini vetra, gde prva kategorija meri one do 150 km/h a peta do i iznad 250 km/h.

 

Foto: holykaw.alltop.com

Foto: holykaw.alltop.com

Mračna statistika kaže da se, od ukupnog broja uragana koji pogode Sjedinjene Američke Države, čak 40% obruši na saveznu državu Floridu (Florida).

Naslovna fotografija: Wallpapercraft