Na paleti dragog i poludragog kamenja, on je jedan od najređih i najskupocenijih. Ako mislite da biste ga lako prepoznali varate se, jer je poput kameleona koji menja svoje boje, pa od plavih i zelenkastih nijansi, dobija crvenkasto ljubičaste tonove. Poznat po tome što podstiče kreativnost i maštu, takođe razvija i intuiciju te metafizičke sposobnosti kod onoga ko ovaj kamen poseduje. Otkriven sasvim slučajno od strane rudara koji su u uralskim rudnicima tražili smaragde, smatra se da ovaj kamen donosi sreću onome ko ga poseduje. Ako smo vam zagolicali maštu, ostanite uz nas, jer saznanja o Aleksandritu koja budemo podelili sa vama ostaviće vas u potpunosti bez daha i odmah ćete poželeti jedan za sebe!

 

Foto: rs.rbth.com

Foto: rs.rbth.com

Ime ovog polu dragog kamena odnosi se na činjenicu da je prvi put otkriven u rudnicima na Uralu, 1830. godine, i to na dan 18-og rođendana tadašnjeg ruskog princa a kasnije kralja Aleksandra II.

 

Foto: geologyin.com

Foto: geologyin.com

Sasvim neočekivano rudari su u potrazi za smaragdom pokupili i kamenje koje je podsećalo na ovaj dragulj, te ih poneli u kamp sa svim ostalim iskopinama. Međutim, kada su ih malo bolje zagledali pored logorske vatre, zaprepastili su se kada je ovo kamenje zasjalo prodornim crvenim sjajem. Na prvim zracima jutarnjeg svetla, kamen je ponovo blistao zeleno.

 

Foto: madmonarchist.blogspot.com

Foto: madmonarchist.blogspot.com

Skoro deceniju nakon otkrića, ovaj polu dragi kamen dobio je ime „Aleksandrit“. Zbog svojstva da menja boje iz zelene u crvenu, Aleksandrit je odmah postao nacionalni kamen carske Rusije, jer je nosio boje stare vojske imperijalne Rusije.

 

Foto: ebay.com

Foto: ebay.com

Smatrao se toliko posebnim i otmenim da je u početku mogao daa se pronađe samo u Sankt Peterburgu, a ređe i u Parizu. U dolazećem vremenu, čelni ljudi prestižne američke kompanije „Tiffany & Co“ prepoznali su lepotu ovog promenljivog dragulja, te ga otkupili u znatnim količinama.

 

Foto: gemsociety.org

Foto: gemsociety.org

Tokom XX veka nisu pronađena nova nalazišta Aleksandrita, što ga je učinilo još ređim i dragocenijim. Tek 1987. godine pojavila su se nalazišta u Brazilu, i još jedno na samoj granici Mozambika i Tanzanije.

 

Foto: elizabethhenry.com

Foto: elizabethhenry.com

I dan danas, u Rusiji je ovo omiljeni dragulj i smatra se da donosi sreću i da je dobar predznak. Pored toga, veruj se da unosi ravnotežu u prostor između fizičkog i duhovnog sveta, ali i da blagotvorno deluje na rane od operacija, intuiciju, maštu i kreativnost.

 

Foto: decoweddings.com

Foto: decoweddings.com

Pokušavši da ga najbolje opišemo upotrebićemo stih jednog ruskog pesnika koji je rekao da je Aleksandrit „smaragd danju, a rubin noću“.

 

Foto: chemistry-blog.com

Foto: chemistry-blog.com

Osobina koju poseduje ovaj kamen a vezana je za promenu boja, uslovljena je znatnom količinom hroma koju sadrži, a zahvaljujući kome i dolazi do ovog „kameleon“ efekta.

 

Foto: buzzfeed.com

Foto: buzzfeed.com

Kao i ostalo polu drago kamenje, puni se tako što se izlaže sunčevim zracima.

 

Foto: greenlakejewelry.com

Foto: greenlakejewelry.com

Ukoliko ste ponosni vlasnik Aleksandrita, treba da znate da je pogodan za svakodnevno nošenje, dok god nije izložen visokoj temperaturi, grebanju niti jakim hemikalijama. Kamen se čisti u mlakoj vodi, uz upotrebu mekane četkice koja ne može da ga ošteti i najbolje ga je tako očišćenog odmah puniti na sunčevoj svetlosti.