Da je priroda sama po sebi čudo nad čudima, to smoo, čini se, davno konstatovali. Divlja i netaknuta lepota, predeli koji deluju pre kao naslikani nego kao realni, endemske vrste koje mogu da opstanu samo ako čovek ne umeša prste, kristalno čiste reke i jezera koji čuvaju pitku vodu… Ovo su samo neki od razloga, zašto se čovek odlučio da pojedine predele proglasi nacionalnim parkovima i sačuva ih u izvornom obliku. Mada je bilo teško odlučiti se, sačinili smo listu od, po našem mišljenju 10 najlepših nacionalnih parkova koje svet ima.

 

iguazu

Foto: wondermondo.com

„Iguazu“, Argentina i Brazil.

Specifičan po mnogo čemu, između ostalog i po istoimenim vodopadima, koji čitav ovaj predeo čine da liči na neku zemlju iz bajke. Prostire se kroz dve države, a obuhvata i kišne šume. Brojni turisti koji dolaze iz celog sveta, spektakularnim vodopadima mogu prići u malim čamcima, organizovano, a takođe, uz pomoć vodiča, mogu videti i biljne i životinjske vrste karakteristične samo za ovaj deo sveta.

 

Jiuzhaigou

Foto: thesetpandas.canalblog.com

„Jiuzhaigou“, Kina.

Na prvi pogled, nama komplikovano ime ovog parka znači –dolina devet sela-, a smešten je na severu kineske provincije Sečuan. Poznat je po lepoti svojih plitkih jezera koji se nadovezuju međusobno tako da izgledaju kao slapovi. O značaju i vrednosti ovog parka govori podatak da se od 1992. godine, nalazi na UNESCO-voj listi. Takođe, Jiuzhaigou, uvršten je i na listu 100-tinu najlepših mesta na Zemlji.

 

Great_Smoky_mountains

Foto: smokymtndreams.com

„Great Smoky mountains“, Tenesi i Severna Karolina (Tennessee and North Carolina).

Jedan od ukupno 58 nacionalnih parkova na prostoru Sjedinjenih Američkih Država, ujedno predstavlja i prirodnu granicu između ove dve zemlje. Površina parka obuhvata više od 2 miliona kvadratnih kilometara i čak 16 planinskih vrhova u nizu, viših od 1.800 metara. Stvaraju prelep krajolik u kome dominiraju oštre nazubljene litice, među kojima teku potoci i rečice. Po nekim podacima, ovo je i najposećeniji nacionalni park u Americi.

 

sagarmatha

Foto: asiatourist.org

„Sagarmatha“, Nepal.

Nacionalni park sa najpoznatijim i najvišim planinskim vrhom na svetu Mont Everestom (8.848 metara). Kada je ovaj park u pitanju, pustićemo da slika kaže sve, uz dodatnu informaciju da ove planine kriju brojne stare manastire koje monasi i danas koriste, kao i to, da ovdašnje koze daju mleko, za koje meštani smatraju da je toliko zdravo da ima epitet čarobnog napitka.

 

Madain_Saley

Foto: Travel In Asia – WordPress.com

„Madain Saley“, Saudijska Arabija.

Bitno različit od svih ostalih sa naše liste, ali ništa manje značajan. Tačnije rečeno ovo je istorijski nacionalni park, na pustinjskom prostoru koji prekrivaju stene i pesak. Međutim, ovo ne treba da zavara, jer se na teritoiji parka nalazi preko 150 starih grobnica, kao i brojni spomenici, za koje je procenjeno da tu postoje 500 godina pre Hrista, što će reći da je ovaj predeo sa razlogom stavljen pod zaštitu.

 

kruger

Foto: bomatours.co.za

„Kruger“, Južnofrička Republika.

Jedan od najvećih parkova na svetu, a zasigurno i najveći prirodni rezervat divljih životinja na prostoru Južnoafričke Republike, koji se pruža uz obod granica sa Mozambikom i Zambijom. Ovaj park obiluje životinjskim vrstama koje su karakteristične ssamo za ovaj deo sveta, a pošto se radi o nekim od najopasnijih predatora koji postoje, uprava parka je sazidala visoke tornjeve, sa kojih posetioci parka bezbedno mogu posmatrati slonove, nosoroge, nilske konje i druge bisere Afrike.

 

veliki_kanjon

Foto: pcwallart.com

„Grand Canyon“ , Arizona, Sjedinjene Američke Države.

Po raspoloživim podacima, ovo nije ni najveći ni najdublji kanjon, ali zbog svog složenog pejzaža, svakako može da se ubroji u čuda prirode. Najveći deo kanjona čine takozvane –stepeničaste- stene, koje su davno činile dno reke Kolorado koja protiče kanjonom, oplemenjujući ga. Odlikuju ga nepodnošljive vrućine leti i arktički hladne zime. Nestvarnu lepotu, ovaj kanjon duguje svojoj poziciji, jer je tlo ovog predela izuzettno seizmički aktivno.

 

kosterharvet

Foto: sverigesnationalparker.se

„Kosterhavet“, Švedska.

Može se reći da je ovo morski nacionalni park, jer obuhvaa ostrvo Rosso i ostala manja ostrvca arhipelaga. Onovan je 2009. godine, a nalazi se na zapadnoj obali Švedske, uz granicu sa Norveškom. Sredina je u svakom smislu specifična, od netaknute prirode, pa do više od 6.000 različitih vrsta vodenih životinja, algi i korala, kojima su, mir ovih voda, kao i oštri propisi parka, učinili savršeno mesto za život. Ribolov je zabranjen, osim ako ne posedujete posebnu dozvolu koju je izdala Vlada Švedske.

 

Snowdonia

Foto: blog.raynatours.com

„Snowdonia“, Vels.

Za razliku od svih ostalih, ovo je nacionalni park koji podrazumeva i aktivna naselja u kojima živi i radi oko 26.000 ljudi. Interesantno je znati da su brojni mitovi i legende vezani za ovaj živopisni prostor, koji bez obzira na ljude koji tu žive podseća na netaknutu prirodu po čistoti i uređenosti. Veći deo parka pripada Velsu, kao i prelepa jezera i visoke planine u njemu.Predeo je idealan za one koji traže mesto gde će moći da odmaraju u prirodi, a ujedno i da pešače i planinare.

 

kakadu

Foto: Keywordsuggest.org

„Cacadu“, Australija.

Iako su nam prva asocijacija kada pomenemo Australiju, vrelina, pustinja i opasne životinje, ona u sebi krije i jedno od najlepših mesta na planeti. U unutrašnjosti kontinenta, pri severu Australije, nalazi se ovaj tropski i divlji predeo u kome posebno uživa veliki broj krokodila. Takođe, ovaj park ima i veliki istorijski značaj, jer se procenjuje da su se ovde naselila plemena Aboridžina, još pre 40.000 godina, o čemu svedoče i brojni pećinski crteži. Na ulasku u park stoji natpis:„Ulazite u Božiju zemlju. Nemojte je prljati“.

Naslovna fotografija: www.travelandleisure.com