Stvorio je Adama, na platnu. Oživeo Davida svojim veštim klesarskim talentom. Bio je glavni arhitekta Bazilike Svetog Petra u Rimu. Ostvario je impozantan uticaj na razvoj dalje evropske umetnosti i ostavio neizbrisiv trag u svetskom i evropskom stvaralaštvu. Mikelanđelo Buonaroti, pred vama.

 

dete

Njegov put ka umetnosti se ukazao još dok je imao 6 godina, nakon smrti njegove majke Frančeske di Neri Miniato del Sere. Naredne 4 godine proveo je sa jednom porodicom kamenorezaca, koja se već generacijama bavila dovlačenjem mermernih blokova za palate u Firenci.

 

pietro_toridjiano

Foto: Tge Curse & The Cure

Ubrzo je stekao zaštitu Lorenca De Medičija, a njegova mirna ruka i urođeni talenat izazvali su zavist drugih učenika, pa mu je mladi rival, po imenu Pjetro Toriđiano (Pietro Torrigiano) u naletu besa i zavidnosti polomio i trajno deformisao nos. Toriđiano se kasnije hvalio tim postupkom, ponosan, jer kako je naglašavao, Mikelanđelo će do kraja života nositi deformitet koji mu je on napravio.

 

bogat

Podaci iz toga doba kazuju da je bio izuzetno bogat, ali da je bio poznat i kao velika škrtica. Negov imetak tada se procenjivao na vrednost od 50.000 forinti, što je ekvivalent današnjoj sumi od 35 miliona američkih dolara.

 

Postoji anegdota, prema kojoj je Lorenco de Mediči, ubedio Mikelanđela da svoje delo koje je imenovao kao kip „uspavanog Kupidona“ zakopa, a koje je inače uradio kao repliku poznate rimske skulpture, te da je nakon nekog vremena, tobože iznenađen iskopa, ne bi li joj podigao vrednost. Mikelanđelo, koji je inače bio sklon laganju, složio se. Kip je zakopao tako da je kardinal Rafaelo Riario oduševljeno kupio za velike pare, ubeđen da je kupio staru iskopinu od neprocenjivog značaja.

 

mojsije

Foto: myvisita.it

Nikada se nije oženio, pa nije ni ostavio potomke iza sebe, ali se govrkalo da je imao afere paralelno i sa ženama i sa muškarcima. Takođe, prezirao je održavanje lične higijene. Priča se da je nakon njegove smrti odeća koju je nosio, na pojedinim delovima morala da se sastruže sa tela. Dezinformacija, ili istina, svakako je otišla sa Mikelanelom.

 

autobiografija

Bio je prvi umetnik toga doba koji je objavio sopstvenu autobiografiju. Njegovi savemenici koji su stvarali u isom vremenu kad i on nisu ga voleli iz razumljivih razloga, ali ga je zato narod voleo, pa su i on i njegov rad priznati još za njegovog života.

jos_uvek_ucim

Ostao je upamćen, između ostalog i po tome što je radio bukvalno do poslednjeg dana svog života. Zabeleženo je da je godinu dana pred smrt u svojoj 87 godini života, radeći, izjavio: „Ja i dalje učim“.

 

sikstinska_kapela

Foto: 123rf.com

Izrađivao je umetnička dela za ukupno 9 poglavara Rimokatoličke crkve. Pape koje su naručivale umetnine od njega i uživale njegove slikarske i vajarske sposobnosti nizali su se od Julijusa II pa do Pija IV.

pieta

Foto: Kahn Academy

Kip Isusa koga Marija drži u rukama, odnosno poznata „Rondanini Pieta“, jedino je delo koje je Mikelanđelo potpisao kao autor. Tom prilikom napisao je: „Michaelangelus Bonarotus Florentinus faciebat“, što u prevodu znači: „Mikelanđelo Buonaroti iz Firence je napravio ovo“.

rivali

Nadaleko je bio čuven animozitet koji su Mikelanelo i Leonardo da Vinči gajili jedan prema drugom. „Meusobno nepodnošenje je bilo vrlo intenzivno“ – zabeležio je Mikelanđelov biograf Đorđo Vasari (Giorgio Vasari). Oboje su odskakali od večine kao jake ličnosti i izvrsni umetnici istog doba, te nije ni čudo što je među njima vladala netrpeljivost.

Naslovna fotografija: Pinterest