Ovo sigurno nije zemlja koja vam je na listi prioriteta da je posetite, ali evo nekih zanimljivosti i lepota, koje ova severna ledena lepotica krije, a zbog kojih ćete poželeti da je bliže upoznate. Najkraće rečeno, ovo je Island, zemlja vulkana, vodopada i leda.

 Ice_cave

Ledene glečerske pećine

Predstavljaju redak prirodni fenomen, a još su fascinantnije jer svakog dana izgledaju drugačije. Pre svake posete turista ovim svojevrsnim čudesima, određuje se nivo bezbednosti zbog kretanja leda. Formirane su od leda iz glečera koji su stari nekoliko vekova, a s obzirom da su praktično potpuno transparentne, propuštaju spektar svetlosti, pa deluje kao da je led obojen plavim nijansama. (Foto: www.reddit.com)

Iceland_Mountains

Planine na Islandu

Tlo Islanda prekriveno je stenovitim krajolicima, tvorevinama od stvrdnute lave i mnogobrojnim planinama. Lanac pod nazivom „Westfjords“, po proceni naučnika, star je između 10 i 16 miliona godina i oblikovan je pod teretom brojnih i teških glečera. Položaj samog Islanda je specifičan, jer je smešten na dve tektonske ploče, što uzrokuje čestu vulkansku aktivnost i zemljotrese. Zbog svojih lepota i specifičnosti, zanimljivo je pomenuti i „Kirkjufell“(na islandskom Crkvena planina), poznatu po svom savršenom konusnom obliku i „Landmannalaugar“ planine, koje su zanimljive zbog duginih boja, koje se smenjuju po ovom stenovitom kompleksu.

(Foto: www.theguideistanbul.com)

 

Waterfalls_Iceland

Vodopadi

Neki od najlepših vodopada na svetu nalaze se baš na Islandu. Ima ih koji su visoki i divlji, pa od njih zastaje dah, a neki, pak, plitki i pitomi, u čijoj blizini se možete odmarati. Neki od najlepših su “Hraunfossar”, sa kojih voda u formi potočića pada sa stvrdnutih stena od lave, “Svartfoss”, što znači crni vodopad. Ime je dobio po kontrastu, jer se voda spušta niz tamne bazaltne stene. Postoje još na desetine vodopada, koji oduzimaju dah svojom lepotom.

(Foto: amolife.com)

 

Volcano_lake_Iceland

Jezero u vulkanskom krateru

Vulkansko jezero Kerid izaziva dosta interesovanja među naučnicima. Smatra se da je nastalo nakon masivne erupcije vulkana, kada je velika količina lave izbačena iz vulkanskog rezervoara. Jedino oko čega se slažu je to da nije nastalo od kišnice. Samo jezero nije previše duboko, pa varira od 7 do 14 metara, u zavisnosti od godišnjeg doba i drugih faktora. Voda je izuzetno bogata mineralima. (Foto: wikimapia.org)

 

Geizeers

Gejziri

Više od 1.000 gejzira, koliko ih Island ima, nastali su kao posledica burnih geoloških aktivnosti ovog predela. Interesantno je istaći da su gejziri smešteni ispod lednika, koje tope svojom visokom temperaturom, pa se u skorijoj budućnosti predviđaju velike poplave. U takozvanoj “Plavoj laguni”, voda ima i terapeutska svojstva. Gejziri su aktivni od 1294. godine, a desi se da izbace vodu u visinu i do 60 metara. Što se temperature tiče, na pojedinim mestima gde je dublja voda, temperature iznosi i do neverovatnih 280 stepena Celzijusovih. Inače, naziv gejzir potiče od Evropljanima prvog poznatom gejzira sa Islanda – Gejsir. A on, pak, vuče koren iz glagola gejsa (isl. geysa), što znači kuljati, šikljati. Koren reči je iz staronordijskog.

(Foto:commons.wikimedia.org )

 

Glacier_Island

Glečeri

Definišu se kao velike ledene mase, koje se usled brojnih prirodnih procesa, kao što su pritisak i topljenje, kreću, pa prilikom toga uništavaju i preoblikuju u potpunosti teren po kome se pomeraju. Najveći glečer Evrope je upravo smešten na Jugoistoku Islanda, i zove se Vatnajokul. Površine je 8.400 metara kvadratnih, a procenjeno je da je debljina leda skoro 900 metara. Širom glečera pružaju se aktivni vulkani i više reka. Više od 10% teritorije Islanda prekriveno je ovim ledenim gigantima. (Foto:bbs.lbx777.com )

 

Aurora_Iceland

Polarna svetlost

Ovo je možda i najveća atrakcija Islanda, čuvena “Aurora borealis”. Svetlost nastaje kada se elektroni sudare sa atomima u gornjem sloju atmosfere, pa prilikom toga, nastaju treperava zelena, bela, ljubičasta i crvenkasta svetla na nebu. Najbolje se vide po noći, kada je vedro nebo.

(Foto: pcwallart.com)

 

Volcano_river

“Vulkanske reke”

Erupcije brojnih vulkana, kojima je Island bogat, dovode do toga da lava, izbačena iz vulkanskog grotla, teče u rekama i potpuno menja izgled svega čega se dotakne i gde prođe. Kada opasnost prođe, ostaju neverovatno lepi pejzaži koji se mogu opisati samo slikom. (Foto:exploratorium.tumblr.com)

 

Black_Sand_Beaches_Vik_Iceland

Prelepe plaže

Ono što plaže ove ledene i vatrene zemlje svrstava u jedne od najlepših na svetu, jeste crni vulkanski pesak i neverovatne stenovite formacije, koje krase nepregledne obale Islanda.

(Foto: feel-planet.com)

Vilenjaci 

Verovanje u vilenjake

Vilenjaci predstavljaju veoma važan deo nacionalnog folklora za Islanđane, koji u velikoj većini zaista veruju u njihovo postojanje. Objašnjenje kaže da su to mitska bića koja donose sreću. Islanđani čvrsto veruju da oni žive u kamenitim predelima, raspolažu magičnim moćima i priređuju poteškoće onima koji ne čine dobro. (Foto: www.roundtheworldwego.com)

Naslovna slika: expertvagabond.com