Spadaju u red najpoznatijih drevnih civilizacija, koje su naseljavale područje, danas poznato kao „Mezoamerika“ (obuhvata centralni Meksiko i severoistok Kostarike). Svet ih je upamtio po arhitekturi, kulturi, religiji, gradovima, ali i po prvim oblicima kalendara i astronomiji. Evo nekih interesantnih podataka o ovoj naprednoj civilizaciji, koje sigurno niste znali.

 

Grad_Maja

Nije moguće pouzdano utvrditi kako je Majanska imperija vremenom spala na napuštene gradove. Još pre nego što su Španci došli, iza njih su ostale samo napuštene ruševine. Naučnici razmatraju kao neke od mogućnosti, veliku sušu, pa samim tim i glad, ili klimatske promene. (Foto: www.trip.me)

 

Maje_nula

Maje su prve uvele u korišćenje nulu ( 0 ). Kasnije su Indijanci uveli ovu oznaku na velika vrata matematike. (Foto: www.ennachocolate.com)

 

Oruzje_Maja

Nisu koristili gvožđe, niti čelik. Svoje oružje su pravili od vulkanskih stena i opsidijana – vulkanskog stakla.

(Foto: io9.com)

 

Majanski_alfabet

Nažalost, usled španskih osvajanja, puno njihovih rukopisa je izgubljeno ili uništeno. Ipak, jedan deo je povraćen kroz laboratorijska istraživanja i smatra se kulturnim blagom od velikog značaja. (www.authenticmaya.com)

 

Mayan_calendar

Jedan od 3 kalendara koja su koristili, onaj pod nazivom „Haab“, imao je 365 dana i bio je najsličniji današnjem gregorijanskom kalendaru. Ciklus drugih kalendara otpočinjao je na svakih 2.880.000 dana, što se poslednji put dogodilo 31.12.2012. godine. (Foto:www.infiniteunknown.net )

 

Sauna_Maja

Saune i kupke su bile neizbežan deo Majanske kulture. Naime, oni su duboko verovali da se u sauni oslobađaju svih nečistoća. (Foto: www.ancient-origins.net)

 

Majanska_medicina

Medicina je bila izuzetno napredna za ono doba. Šili su rane, a umesto konca su koristili kosu, a čak su za zube pravili i proteze. (Foto:www.yucatan-holidays.com )

 

Majanska_deca

Svojoj deci su davali imena po danu u kome bi se rodili. (Foto:ancientworldstudies.pbworks.com )

 

Ajkula

Lingvisti veruju da reč ajkula potiče u originalu još iz majanskog rečnika.

(Foto: mondo.rs)

 

Jucatan

Na prostoru današnjeg poluostrva Jukatan, po poslednjim procenama živi oko 7 miliona Maja. (Foto: joesretirementblog.blogspot.com)

Naslovna slika: infograph.venngage.com