Pojedinci, koji su se proslavili svojom sposobnošću da glume, pevaju, igraju, slikaju ili pak dokazuju u sportskim disciplinama, imaju iste brige i muke, kao i oni koji su ostali pod velom anonimnosti. Svakako, uvek smo zainteresovani da zavirimo u živote slavnih i u njihove ljubavne veze. Pred vama su neke od najpoznatijih istorijskih ličnosti, kao i ljubavni problemi koji su ih mučili.

 Lav_i_Sofija_Tolstoj

Lav Nikolajevič Tolstoj

Dovoljno je reći „Ana Karenjina“, ili „Rat i mir“, da bismo znali o kome je reč. I pored toga što je propagirao uzdržavanje od konzumiranja muško-ženskih odnosa, imao je odnose sa brojnim prostitutkama, kao i sa nekim svojim daljim rođakama. Supruga Sofija Andrejevna, po čijim beleškama u dnevniku možemo da zaključimo da se iživljavao nad njom, rodila mu je čak 13-oro dece. Tek u svojoj 82 godini života se poverio prijatelju da oseća da je došlo vreme da se „smiri“. (Foto: pescanik.net)

 

Onore_de_Balzak

Onore de Balzak

Tvrdi se da su novac i žene bile dve stvari, koje je Balzak jako cenio. Iako na prvi pogled nije bio fizički privlačan, bio je rečit i imao je šarma, što je u njegovom slučaju, žene jako privlačilo. Uživao je u brojnim avanturama sa ženama i po 20 godina mlađim od njega. Među njima, isticala se Lora de Berni, sa kojom je, iako neveran, proveo 15 godina u vezi. Markizu de Kastri, jednu od retkih žena koja ga je odbila zbog njegove ružnoće, ismejao je u romanu „Vojvotkinja od Lanžea“. Oženio je Poljakinju Evelinu Hansku, 17 godina nakon njihovog prvog susreta. (Foto: opusteno.rs)

 

Jukio_Misima

Himatake Kiraoka 

Po brojnim mišljenjima najznačajniji, japanski romanopisac Mišima rođen je kao Himatake Kiraoka. Prvu pripovetku objavio je sa 16 godina, potpisavši je pseudonimom Jukio Mišima, verovatno zbog svog oca koji je bio nacista i tradicionalista. Zbog teškog detinjstva, (12 godina proveo je zatvoren u jednoj prostoriji, gde ga je držala baba po ocu) odrastao je u fizički slabašnog i inteligentnog mladića, prilično morbidnog uma, koji je bio opsednut bolom. Od najranijeg detinjstva pokazivao je sklonosti ka homoseksualizmu, koji ga je pratio celog života. Ipak, oženio se devojkom, koju njegova majka nije podnosila, neki kažu, jer je smatrala rivalkom. U svojoj 45-oj  godini, izvršio je ritualno samoubistvo – harakiri.

(Foto:zuihitsu.wordpress.com )

 

Kenedi

Džon Ficdžerald Kenedi

Nosio je nadimak „Džek“. U mladosti je imao brojne ljubavnice, no mogle su se čuti priče na temu da nije dobar ljubavnik. S druge strane, bliskim prijateljima se žalio da ima glavobolju kada provede noć bez žene. Kada je kompletiran dosije o njegovom privatnom životu, u kome je većinu prostora zauzimao detaljan opis njegovih ljubavnih avantura, izveštaj je „težio“ skoro 17.000 stranica. Bez obzira što je Džeki Kenedi znala za druge žene, kojima je njen muž poklanjao vreme, rešila je da se ponaša kao klasična glupača i ignoriše sve dokaze. (Foto: sr.wikipedia.org)

 

Isidora_Dankan

Isidora Dankan

Balerina koja je pomerila granice ovog gracioznog plesa. Bila je vatreni pobornik slobodne ljubavi i zalagala se da žene imaju pravo, bez udaje, da odgajaju svoju decu. 1913. godine  tragično gubi i sina i ćerku i od tog bola se nikad neće oporaviti. Upustila se u kratkotrajan i turbulentan brak sa piscem Sergejem Jesenjinom, od koga se ubrzo razvela. Kako bi lečila duševnu bol upuštala se u kratkotrajne afere. Umrla je na prilično bizaran način. U toku vožnje kabrioletom, dugačak crveni šal koji je nosila oko vrata obmotao s oko zadnjeg točka i ugušio ju je. Kažu da je taj šal dobila na poklon od Jesenjina. (Foto: relevantinfo.co.il)

 

Virdzinija_Vulf

Virdžinija Vulf

Svrstava se u najznačajnije pisce XX veka. Kako bi koje delo završila, dobijala bi napade manične depresije. U 59-oj godini života odlučila je da se ubije, tako što je kamenjem napunila džepove mantila i skočila u reku. Zlostavljana od svoja dva polubrata čitavih 20 godina, a tek u braku je shvatila da je frigidna. Ipak, brak sa Leonardom Vulfom potrajao je 26 godina. Iako je imala nekoliko platonskih ljubavi sa ženama, pravu vezu ostvarila je sa književnicom Vitom Sakvil – Vest. (Foto: art-sheep.com)

 

Dzek_London

Džek London

Jedan od najpopularnijih američkih pisaca svoga doba, umro je, ne ispunivši svoju najveću želju, a to je da dobije sina. Od svojih žena je tražio dve stvari: da imaju razumevanja za njegove avanture sa drugim ženama, kojih je bilo na pretek, i da mu rode sina. Njegova ćerka Džoana tvrdila je da je on homoseksualac, ali se to nikad nije dokazalo. U 40-oj godini je umro od prevelike doze morfijuma koju je sam sebi dao, ne bi li ublažio bol bolesnih bubrega.

(Foto: livano85.blogspot.com )

 

Mahatma_Gandi

Mahatma Gandi

Na izgled jednostavan, a opet komplikovan ljubavni život. Prvi put se, kako su običaji nalagali, oženio sa 13 godina, i dok je vodio ljubav sa ženom, otac mu je umro, što je na njega ostavilo dubok i težak trag, pa se zavetovao da više neće okusiti nikad meso, vino i žene. Međutim, tokom svog života i političkog delovanja, bio je okružen mnogim ženama, a za neke od njih je tvrdio da je sa njima u „duhovnom braku“. Da li je zaista bilo tako, prosudite sami, a treba naglasiti da je u jednom periodu spavao potpuno nag u prostoriji sa dve i više žena, kako bi dokazao svoju odlučnost. (Foto: likesuccess.com)

 

Napoleon_Bonaparta

Napoleon Bonaparta

Tokom svog burnog života, dva puta se oženio, a koliko je imao ljubavnica ne može da se sa sigurnošću utvrdi. Interesantan podatak je taj, da je usled hormonskog poremećaja u 42-oj godini ostao impotentan. Njegova velika ljubav, Žozefina, tvrdila je Bon-a-parte est Bon-à-rien” (igra reči: „Bonaparta je dobar ni-za-šta”). U prilog tome se govori da je imao strah od žena i samog seksualnog čina, kao i da je bio homoseksualac. Posebno je uživao sa ženama vidno starijim od sebe. (Foto:nb.khanacademy.org )

Ernest_Hemingvej

Ernest Hemingvej

Svoju svrhu pronašao je u pokušaju da raskine veze sa malograđanštinom svoje porodice. Odrastajući sa majkom, četiri sestre i služavkama, majka ga je oblačila kao devojčicu, jer se njoj tako dopadalo. Otac mu je izvršio samoubistvo. Pored toga što se hvalio svojim ljubavnim avanturama, istina je da je imao devojku tek u srednjoj školi. Tri od njegove četiri supruge, delile su njegov stav da muškarac treba da dominira u braku. Iz nezadovoljstva svojim seksualnim životom, izmišljao je fantastične priče o svojim ljubavnim podvizima sa poznatim i lepim ženama. Govorilo se i da ima afiniteta prema istom polu. (Foto: www.cbsnews.com)

Naslovna slika: www.pinterest.com