U okruženju svakog od nas postoje stvari koje svakodnevno koristimo ili o kojima, maltene, svakodnevno slušamo, a da se čak ni ne zapitamo kako funkcionišu, ili odakle je potekla ideja za njihovo stvaranje. Pred vama su deset običnih, a neobičnih informacija o poznatim stvarima i izrazima.

 

Sigurno ste se bar jednom zapitali kome je palo na pamet da napravi mala vratanca za pse. E pa, bio je to engleski fizičar i astronom, Ser Isak Njutn, koji je ta vrata napravio, prvobitno, za svoju mačku. Kasnije, vrata su modifikovana i za manje pse.

Vodeni pištolj za decu izumeo je čovek po imenu Loni Džonson, koji je po zanimanju bio nuklearni inženjer. Konstruisao ju je uz pomoć flaše Koka-kole i plastične cevi. Naravno, po uzoru na Džonsonov izum, napravljena je jedna od najpopularnijih dečijih igračaka.

I pored toga što smo pokojnog kralja popa, Majkla Džeksona, možda i najbolje upamtili po plesnom koraku koji je spretno izvodio, čuvenom „Moonwalk“-u, interesantno je istaći da je on samo uvežbao taj korak, a da ga nije on izmislio. Tvorac mesečevog hoda je manje poznati Bil Bejli. 

Prvi “touchscreen” smartfon, napravila je kompanija “IBM” 1993. godine. Nazvan je “Simon” i obavljao je funkciju mobilnog telefona, pejdžera, faksa i rokovnika. Uz svakog “Simona” prodavala se i bazna stanica.

Kada pomislimo na bumerang, u mislima nam je i Australija, jer je ovaj predmet oružje, suvenir i tradicionalni simbol Australije. Ono što malo ko zna je da su arheolozi iz Poljske otkrili bumerang, koji je star 30.000 godina, za razliku od australijskog, koji je uveden u upotrebu pre 10.000 godina.

Prvo što čujemo, kada telefonom pozovemo bilo koga i bilo gde na svetu, jeste univerzalni pozdrav “halo”.  Ovaj pozdrav osmislio je Tomas Edison, američki pronalazač i fizičar. Za razliku od njega, škotski inovator Aleksander Graham Bel, zalagao se da taj prvi pozdrav glasi “ahoj”.

Iako znamo da sva živa bića koja žive na kopnu konzumiraju slatku vodu, ptica albatros konzumira morsku vodu. Međutim, zahvaljujući sistemu koji je smešten u njenom kljunu, destiluje vodu i tom prilikom otklanja višak soli iz nje.

Mađarski profesor arhitekture, Erne Rubik, pronašao je i dobio mađarski, ali ne i svetski patent za svoj izum, takozvanu rubikovu kocku. Svetski rekord u sklapanju ove kocke je manje od 6 sekundi. I pored opšteg mišljenja da ona služi za pojašnjavanje 3D objekata u prostoru, ustvari je originalno dizajnirana da pomogne u shvatanju kako pomerati određene delove celine, a da se ne naruši opšti poredak. Takođe, spade u najprodavanije igračke na svetu.

Duvački instrument gajde potiču sa Bliskog istoka. Izumeli su ih Persijanci, dok su ih Škoti samo redizajnirali.

Trenutak, po kome je izraz i gest “baci kosku” postao svetski poznat i ušao u svakodnevnu upotrebu, dogodio se 1977. godine u toku bejzbol utakmice kada je igrač Los Anđeles Rodžersa, Glen Berk, svom saigraču Dastiju Bejkeru pljesnuo slučajno ispružen dlan u znak uspeha.

Izvor foto: www.pinterest.com