Tako je, u zdravom telu zdrav duh. To nije samo krilatica starih i mudrih Latina, to bi trebalo da bude prvo pravilo svakodnevnog života. Jabuka na dan. Čaša vode, umesto čaše gaziranog soka. Moderan i sve brži način života nam uskraćuje vreme za toplu supicu na te nane i spremanje ručka koji podrazumeva zdrava ishrana. No, bez obzira što jedemo u hodu, to ne mora biti burger ili parče pice, umesto toga možemo da pojedemo i porciju mešanog povrća, na primer. Ako se ipak odlučite za nešto masno i slasno, evo šta biste trebali da znate.

 

ne_rastvara_se_1

Foto: bakeryandsnacks.com

Najjednostavnija definicija kaže: masti su velika grupa jedinjenja, koja su rastvorljiva u organskim rastvaračima, ali ne i u vodi.

 

lipidi

Foto: YouTube

Masti su lipidi koji pripadaju grupi makromolekula, odnosno jedinjenja koja su najvažnija za žive organizme, jer su značajan izvor energije, koji poseduje duplo više kalorija po gramu, nego proteini i ugljeni hidrati.

 

potrebna_mast

Foto: intensivedietarymanagement.com

Prosto rečeno, masti su komponente, koje su organizmu svakodnevno neophodne, ali u striktno kontrolisanim količinama.

 

lipidi_oblik

Foto: medicalxpress.com

Najispravniji izraz za masti i ulja je -lipid-. Lipidi mogu biti u tečnom ili čvrstom obliku.

 

trans

Foto: healthcastle.com

Velika je neistina kada, prilikom reklamiranja nekog proizvoda, na pakovanju piše da sadrži 0 (nula) transmasti. Prosto, ne postoji način da se postigne proizvod potpuno oslobođen od trans masti, iako su u ishrani potpuno bespotrebne.  

kakao_puter

Foto: Amazon.com

 

Kakao puter, palmino i kokosovo ulje sadrže visok procenat zasiđenih biljnih masti, koje se klasifikuju kao loše za organizam. Pretežno se koriste pri spravljanju kekseva, mlečnih čokolada i slanih grickalica.

 

zasicene_masti

Foto: centarhren.rs

Zasićene masti su poznate po tome što blokiraju protok krvi kroz arterije. Ovaj problem može da poveća mogućnost moždanog i srčanog udara.

 

omega

Foto: ilovethisaimglobal.wordpress.com

Dve vrste masnih kiselina – Omega 3 i Omega 6 imaju širok opseg dejstva na ljudski organizam u celini uzev. Pored toga što daju snagu i ako se konzumiraju dozirano „podižu“ ceo sistem u telu, takođe utiču i na raspoloženje, a povoljno deluju i na stanja zapaljenja i nekih hroničnih oboljenja ili nedostataka.

 

pretposlednje

Foto: Women’s Health

Masti, pod uslovom da se sa njima ne preteruje, deluju kao preventivna zaštita u telu. Štite organe od spoljnih šokova, kao što je, recimo, izuzetno niska temperatura, a takođe, održavaju unutrašnju temperaturu tela i poboljšavaju kvalitet kože i kose.  

presretaci_masti

Foto: plumbingconnection.com.au

Zanimljivo je da masti nisu rastvorljive u vodi, te da moraju da se odstranjuju, odnosno, recikliraju na specifičan način. Naprave, koje sprečavaju masti i ulja da prodru u kanalizacioni sistem, zovu se –presretači masti-. Koriste ih pretežno veliki restorani, koji nude hranu prženu u dubokom ulju, dakle oni koji imaju da odstrane velike količine samog proizvoda. Presretači funkcionišu tako što kupe i prerađuju ulje tako da kasnije može biti bačeno u smeće ili pretvoreno u biodizel gorivo.

Naslovna fotografija: ivan1 – DeviantArt