Po mnogim stručnim ocenama onih koji se razumeju u tenis, onih koji ga igraju i onih koji vole da ga gledaju, smatraju Rodžera Federera neprikosnovenim i najboljim igračem svih vremena. Jedini je igrač u istoriji belog sporta koji je vezivao pobede na najprestižnijim teniskim turnirima širom sveta i to po nekoliko godina uzastopce. Otac je dva para blizanaca, dve ćerke i dva sina. Kao trinaestogodišnjak dodavao je loptice kao volonter na teniskim takmičenjima. Koncentrisan nepogrešiv i nepobediv. Rodžer Federer.

 

dzimi_konors

Foto: sport360.com

Džimi Konors (Jimmy Connors), nekadašnji broj 1, rekao je: „Možete biti specijalista za šljaku, travu, ili za beton; ili, možete biti Rodžer Federer“, aludirajući na njegovu apsolutnu dominaciju na svim podlogama.

 

2004

Foto: Pinterest

Nakon što je postao svetski broj jedan 2004. godine, držao je tu poziciju bez prekida narednih 300 nedelja! 2007. godine, postao je prvi živi Švajcarac koji je doživeo da izađe poštanska marka sa njegovim likom u Švajcarskoj, a kasnije i u Austriji.

klavir

Foto: Twitter

 

Kao ljubitelju umetnosti i jednoj veoma svestranoj ličnosti, pričinjava mu zadovoljstvo da u slobodno vreme ponekad malo i svira klavir.

 

porodica

Foto: baotintuc.vn

Sa svojom suprugom, Mirkom Vavrinec Federer, dobio je bliznakinje Majlu Rouz (Myla Rose) i Šarlin Rivu (Charlene Riva). Kada je Mirka sledeći put ostala u drugom stanju, očekujući jedno dete, ponovo su dobili blizance, dva dečaka Leona (Leon) i Lenarta (Lenart).

 

bio_vegetarijanac

Foto: Sportskeeda.com

Do svoje 14-e godine upražnjavao je isključivo vegetarijanski način ishrane, a onda je shvatio da ima ukusa koje želi da proba i oseti, a koji izlaze van okvira vegetarijanske kuhinje.

roditelji

Foto: Heavy.com

Rođen je 08. avgusta 1981. godine u Bazelu kao sin Švajcarca Roberta Federera i egzotične Južnoafrikanke Linet Federer (Durant). Ima dve godine stariju sestru Dijanu sa kojom se od malena lepo slagao dok su odrastali u malom mestu Minhenštajnu u blizini granice sa Nemačkom i Francuskom.

 

odluka_sa_16

Foto: Pinterest

Sa 16 godina čekala ga je sudbonosna odluka da li će se posvetiti profesionalnom igranju tenisa ili daljem obrazovanju. Ljubav prema tenisu je prevagnula. Ipak, tečno govori engleski, francuski, nemaški i nemačko-švajcarski jezik, a može da se sporazumeva i n a italijanskom i švedskom jeziku.

 

fondacija

Foto: livetennisguide.com

Blagonaklon i zahvalan kakav jeste, ustanovio je fondaciju pod svojim imenom 2003. godine, koja ima za zadatak da pomaže i obezbeđuje sredstva poput hrane, lekova, skloništa i svih ostalih potrepština, neophodnih siromašnima širom sveta.

 

misljenje

Foto: Acculturated.com

Oštro zastupa stav da teniseri i teniserke ne bi trebalo da su izjednačeni po zaradi, jer, kako navodi muškarci mnogo više ulažu sebe i provode više vremena na terenu, pa bi, po logici stvari, trebalo više i da zarađuju.

nikada_ne_odustaje

Foto: en.people.cn

 

Do sada se nije dogodilo nikada u njegovoj karijeri da se iz bilo kog razloga povukao sa meča koji je započeo.

Naslovna fotografija: HD Desktop & Mobile Wallpapers