Oni su najbolji od najboljih, dokazali su to i pokazali celom svetu. Njihovi talenti vinuli su ih u sportska i svetska nebesa, te suvereno caruju, ili su carevali u tenisu, fudbalu, košarci, golfu i atletici. Svojim majstorijama su nam priređivali spektakle, a pojedinim potezima i mečevima, neki od njih i danas pomeraju granice mogućnosti i izdržljivosti. Iako su se neki povukli i završili svoje karijere, njihova imena svet i da hoće, ne može da zaboravi.

 

majkl_dzordan

Foto: wallsdes.com

Majkl Džordan. Puno ime mu je Majkl Džefri Džordan (Michael Jeffrey Jordan) i za njegovo ime se uglavnom vezuje titula najboljeg košarkaša svih vremena. Odigrao je ukupno 1.264 utakmica i poneo nadimak „Air Jordan“ (leteći Džordan). Smatra se da do danas nije dobio naslednika u NBA.

 

muhamed_ali

Muhamed Ali. Rođen kao Kasijus Marselus Klej Mlađi (Cassius Marcellus Clay Jr.), ime Muhamed Ali dobio je kada je prešao u islamsku veru 1964. godine. Smatra se jednim od najznačajnijih i najvećih sportista XX veka. Za sebe je imao običaj da kaže da „pleše kao leptir, a ubada kao osa“. 1982. godine mu je konstatovana Parkinsonova bolest, a umro je 03. juna 2016. godine.

 

ronaldo

Foto: Pinterest

Ronaldo. Bivši brazilski fudbaler, koji se ujedno smatra i jednim od najboljih napadača svih vremena. Puno ime mu je Ronaldo Luis Nazario de Lima (Ronaldo Luis Nazario de Lima). Igrao je fudbal profesionalno od svoje 14-e godine, a bio je proglašavan za igrača sveta 1996. i 1997. godine. Zvanično se povukao februara 2011. godine, a FIFA ga je uvrstila u najbolji tim svih vremena.

 

tajger_vuds

Foto: 7.themes.com

Tajger Vuds. Profesionalni golf igrač, koji je oborio rekord jer je proveo najviše nedelja rangiran na prvom mestu. Pravo ime mu je Eldrik Tont Vuds (Eldrick Tont Woods), ali kako je još kao dečak dobio nadimak „Tajger“ (tiger-tigar), kasnije je i zvanično promenio ime. Osvojio je ukupno 14 trofeja na velikim turnirima, a čak deset puta za redom ga je Svetska golf asocijacija proglašavala za igrača godine.

 

roger-federer-atp-tennis_3465049

Foto: skysports.com

Rodžer Federer. 302 nedelje proveo je na mestu broj 1. Po nekim ocenama najbolji teniser svih vremena. Često ističe da mu je nemački maternji jezik. Član je brojnih dobrotvornih organizacija a „Tajm“ (Times) ga je proglasio i jednim od 100 najuticajnijih ljudi. Pored tenisa, voli da zaigra i fudbal, za koji je prilično zainteresovan.

(Foto: 1wallpaper.net)

jusein_bolt

Foto: sportinglife.com

Jusejn Bolt. Dobio je nadimak „Lightening Bolt“ (munjeviti Bolt). Igrajući kriket u srednjoj školi, njegov nastavnik je zapazio kojom se brzinom kreće i trči po terenu, pa mu je savetovao da se posveti atletici. Smatra se prvim sprinterom u istoriji, koji je osvojio šest zlatnih olimpijskih medalja. Puno ime mu je Jusejn Sent Leo Bolt (Usain St. Leo Bolt).

 

mihael_sumaher

Foto: Puntofinal.mx

Mihael Šumaher. Sedmostruki svetski šampion. Do 29. septembra 2013. godine, kada je nakon pada na skijanju pretrpeo teške povrede glave, može se reći da je bio nezaustavljiv i neprikosnoveni vladar brze vožnje. Svakako, Mihael je obezbedio svoje mesto u istoriji moto sporta.

maradona

Foto: jnassi.com

Dijego Armando Maradona. Podelio je titulu najboljeg fudbalera XX veka sa Peleom, međutim veliki broj fudbalskih stručnjaka, kao i javnosti smatraju da je najbolji on. Rođen je u nedelju, dan koji se u njegovoj rodnoj Argentini smatrao danom fudbala, pa ne čudi njegov izbor profesije. Poznat je njegov problem sa korišćenjem droge, međutim slavno ime i karijera ipak govore za sebe.

 

karl_luis

Foto: stack.com

Karl Luis. Puno ime mu je Karlton Frederik Luis (Carlton Frederick Lewis) i po mišljenju mnogih, najbolji je atletičar XX veka, a možda i najbolji sportista svih vremena. Ponosni je vlasnik devet zlatnih i jedne srebrne medalje sa olimpijskih igara. Osmostruki prvak svetskih prvenstava, sportski fenomen, koji teško da će skoro neko da prestigne.

 

o_nil

Foto: Pictures of Celebrities

Šekil O’ Nil. (Shaquille O’ Neal), visok 2 metra i 16 santimetra, petnaestostruki je osvajač titule „NBA All Star“. Sa ukupno 791 skokom u toku svoje karijere, postavio je državni rekord, koji niko nije ni blizu da pobije. Čak je jedno pravilo u košarci ponelo naziv ovog fantastičnog igrača (Hack-A Shaq).

Naslovna fotografija: www.ultrahighdefinitionwallpapers.com