Neko pametan jednom je rekla da istorija nije učiteljica života, već zbir grešaka koje se periodično ponavljaju. Mi smo negde na pola puta između ova dva suprotstavljena stava, pogotovo kada se osvrnemo na ljude kojima ćemo se ovde pobliže baviti. Postali su najpoznatiji naučnici, pisci, političari i muzičari, i svet ih je takve i upamtio, zaboravljavši usput trnoviti put kojim su do slave i stigli. Mi ga nismo zaboravili, naprotiv, odlučili smo i vas da podsetimo na sve te padove, neuspehe i teškoće, a ima razloga zašto to radimo. Svako od nas nosi u sebi neki proces koji mu se čini bezizlazno težak. Da uspeh leži možda već iza sledeće krivine, dokazali su upravo oni!

 

Foto: dailytenminutes.com

Foto: dailytenminutes.com

Soiširo Honda.

Multimilioner i vlasnik „Honde“, svoju karijeru je započeo nizom problema i poteškoća. Najpre je konkurisao kao inženjer u „Tojoti“, pa je ostao nezaposlen jer su ga odbili. Nakon toga usledila je odluka da počne da konstruiše svoje skutere, i vremenom razvio sopstveni biznis koji mu je doneo milione.

 

Foto: briankoberlein.com

Foto: briankoberlein.com

Albert Ajnštajn.

Vanvremenski genije progovorio je tek sa 4 godine, a njegovi učitelji su mislili da je mentalno nesposoban, pa je čak bio i izbačen iz škole. Upamtili smo ga kao čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u modernoj fizici.

 

Foto: variety.com

Foto: variety.com

Čarli Čaplin.

Da li ste znali da su njegovi nastupi u Holivudu najpre odbijani uz objašnjenje da su suviše besmisleni?

 

Foto: ozy.com

Foto: ozy.com

Vinston Čerčil.

Nobelovac, ratni Premijer u dva mandata, književnik i intelektualac ponavljao je 6. razred, a što se tiče politike godinama je bio potpuno neprimeće. Gde god bi se kandidovao gubio bi izbornu trku i zla sreća ga je pratila sve do 62 godine života.

 

Foto: remixpress.com

Foto: remixpress.com

Bitlsi.

Kada su pokušali da sklope svoj prvi ugovor sa diskografskom kućom bili su odbijeni i tom prilikom im je rečeno da gitare izlaze iz mode, da ne zvuče dobro i da neće mnogo postići.

 

Foto: historiek.net

Foto: historiek.net

Vinsent Van Gog.

Njegova zaostavština iznosi preko 800 slika, od kojih neke vrede milione američkih dolara. Za života uspeo je da proda samo jednu sliku, i to za male pare, zbog čega je često gladovao kako bi mogao da kupi materijal za slikanje.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Isak Njutn.

Neprimetan u školi, ali i na farmi za koju je bio zadužen, dozlogrdio je svom ujaku koji ga je smatrao nesposobnim za rad te poslao na Kembridž. Ostalo je legendarna istorija.

 

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

Merilin Monro.

Modni agenti su joj svojevremeno saveovali da bi najpametnije za nju bilo da se negde zaposli kao sekretarica i da ni ne pomišlja na šou biznis.

 

Foto: blitzmetrics.com

Foto: blitzmetrics.com

Majkl Džordan.

Kao tinejdžer izbačen je iz košarkaškog tima. Izgubio je oko 300 utakmica. Nakon toga, postao je jedan od najboljih košarkaša svih vremena.

 

Foto: slashfilm.com

Foto: slashfilm.com

Stiven Spilberg.

Ukupno 3 puta je konkurisao na Fakultet dramskih umetnosti i sva tri puta je odbijen. Od drugog fakulteta koji je upisao, morao je da odustane zbog brojnih problema. Danas je jedan od najboljih svetskih režisera, koji je nanizao filmske uspehe.