Kada bismo vas pitali koliko puta ste gledali legendarne Diznijeve dugometražne crtane filmove, kladimo se da ne biste znali da nam date tačan odgovor. Verovatno ste zapamtili koje su boje bile vile koje su čuvale Uspavanu lepoticu, kako su se zvali 7 patuljaka ili kako je Kapetan Kuka izgubio ruku, ali smo sigurni da ima detalja koje niste ni primetili, kao što nismo ni mi dok se nismo zagledali. Nedoumice, nepoznanice i zagonetke iz crtaća otkrivamo sada i ovde!

 

Foto: animationsensations.com

Foto: animationsensations.com

Jedna od „oficijalnih“ Dizni princeza svakako je i prelepa Aurora iz „Sleeping Beauty“, bez obzira što je tokom celog crtanog filma imala svega 18 rečenica i pojavila se u isto toliko minuta.

 

Foto: tenor.com

Foto: tenor.com

Postoje tvrdnje koje kažu da su originalne Pepeljugine cipelice bile od krzna, ali da je došlo do zabune u prevodu, te su tako postale staklene.

 

Foto: taobvio.com

Foto: taobvio.com

Sigurno ste ostali oduševljeni čuvenim crtanim filmom „Lion King“ iz 1994. godine? Kritika baš i nije, jer ga smatra plagijatom crtaća iz 1960-ih, koji se zvao „Kimba the White Lion“. Pogledajte, biće vam jasno…

 

Foto: digitalspy.com

Foto: digitalspy.com

Iako je izvorna ideja bila da čuveni „The Beatles“ pozajme glasove lešinarima iz crtaća „The Jungle Book“ taj plan se nije realizovao.

 

Foto: imgur.com

Foto: imgur.com

Budžet za „Robin Hood“ je iznosio svega 5 miliona američkih dolara, jer su tonovi glasova i animacije pozajmljeni iz drugih crtanih filmova kao što su „The Jungle Book“ i „Snow White and seven Dwarfs“.

 

Foto: arynews.tv

Foto: arynews.tv

Kada su animatori osmišljali lik Aladina, uzor za izgled im je poslužio niko drugi do… Tom Kruz (Tom Cruise)!

 

Foto: oscars.org

Foto: oscars.org

Kada je Volt Dizni (Walt Disney) izašao da primi Oskara (Oscar) za „Snežanu i 7 patuljaka“ (Snow White and seven Dwarfs), simbolično je primio jednu statuu standardne veličine, ali i 7 manjih.

 

Foto: reddit.com

Foto: reddit.com

Sećate se impozantnog ulaska oca Male sirene na početku crtanog filma („The Little Mermaid“)? Sigurno niste tada obratili pažnju da se među publikom, potpuno neočekivano nalaze i Miki Maus (Mickey), Patak Dača (Donald Duck), Šilja (Goofy) i žabac Kermit (Kermit).

 

Foto: buzzfeed.com

Foto: buzzfeed.com

Animatori su uspeli da recikliraju poslednju scenu plesa iz „Uspavane lepotice“ (The Sleeping Beauty) i da je prerade za potrebe kada je Bela (Bell) plesala sa zveri. Govorimo naravno o „Beauty and The Beast“. Tom prilikom su znatno uštedeli vremena i novca.

 

Foto: imgur.com

Foto: imgur.com

Takođe, ako niste zapazili, animatori koriste limeta zelenu boju u kombinaciji sa žutom, kada opisuju zloće.

Naslovna fotografija: Desktop-Screens