Za uspeh možemo konstatovati da je apsolutno individualna stvar, jer ga svaka osoba doživljava na svoj način i ima svoje parametre po kojima meri isti. Svako ima odgovornost da utvrdi šta je za njega uspeh i kojim će se putem kretati kako bi stigao do njega. S druge strane, stvari koje ne bi trebalo da se rade na putu do sopstvenog vrha su univerzalne i važe na svakom putu i u svakom pravcu. Evo koje su.

 

odustajanje

Odustajanje.

Svaku borbu koju vodimo, bilo u poslu, u ljubavi, ili na nekom trećem polju, karakterišu kako usponi, tako i padovi. Odustajanje nikada ne bi trebalo da nam bude opcija, makar dok nismo sigurni da smo istrošili sve pokušaje i da smo uradili sve što je bilo u našoj moći.

(Foto: youstartup.blogspot.com)

precica

Biranje prečica i lakšeg puta.

Stari i mudri ljudi su odavno konstatovali da samo dobar kapetan može da povede brod u oluju. Ponekad, jednostavno ne postoji način i ne treba zaobići neke korake, jer, kako različita iskustva pokazuju, to što preskočimo sada da naučimo, posle nas stigne i bude mnogo teže i traje duže.

(Foto: www.youtube.com)

 

izgovori

Smišljanje izgovora.

Postoji jedna mudrost koja kaže: “Kad neko nešto hoće da uradi, on pronađe način, a kad neće, pronađe izgovor”. Izgovori su zapravo dokaz da nešto nismo spremni ili, pak, nismo voljni da uradimo, a to je problem sa kojim treba da se nosimo, jer izgovor nikad nije završio ni jedan posao, niti rešio ni jedan problem. (Foto: www.lorianngarner.com)

negativne_misli

Fokusiranje na negativne stvari.

Da, u životu postoje negativne okolnosti, ili ono što često nazovemo „loš period“. To ima svaka osoba, to je normalna pojava na putu ka uspehu. Ono što nikako ne smemo da radimo, to je da se koncentrišemo mislima i snagom na tu negativnost i da je na taj način hranimo i uvećavamo.

(Foto: www.vedelisteze.sk)

starh_od_neuspeha

Strah od neuspeha.

Ako naučimo da na neuspeh gledamo samo kao na još jednu lekciju, koju nismo baš dobro savladali, onda ćemo i shvatiti da samo treba da budemo bolji učenici, a nikako da se plašimo i dozvolimo da nas jedan običan promašaj ukopa i uspori na našem putu do vrha.

(Foto: elpequenohermano.wordpress.com)

nezahvalnost

Ponašati se nezahvalno.

Nezahvalnost nikako ne ide u paru sa uspehom. Ona je poput kašlja, ne može se sakriti i niko je ne voli. Zahvalnost može poslužiti kao kompas, jer je izvesno da će nas odvesti u dobrom pravcu, sa ljudima koje smo zaslužili jer znamo da vrednujemo i sebe i njih.

(Foto: ventriloquist.blogger.ba)

 

osvrtanje_unazad

Stalno osvrtanje unazad.

Sve ono što se dogodilo i bez čega smo ostali u prošlosti, dogodilo se sa nekim razlogom, koji nije nužno odmah da razumemo i najčešće shvatimo tek nakon nekog vremena, kada promenimo ugao gledanja. U svakom slučaju, nema nikakve koristi od života u prošlosti, naprotiv, može nas samo vući kao živ pesak, a i dok god gledamo unazad, nismo sposobni da pogledamo unapred.

(Foto: www.multiratersurveys.com)

besciljno_kretanje 

Besciljno delovanje.

Šta god da radimo u životu, možda najvažnije od svega je da najpre sebi postavimo cilj. Ako treniramo neki sport, bitna je razlika da li treniramo radi rekreacije ili da postanemo olimpijski šampioni. Ma koliko da smo dobri u onome što radimo, ako nismo sebi odredili cilj, već besciljno obavljamo dužnosti, to je isto kao da gradimo kuću na pesku.

(Foto: blueyyknight.deviantart.com)

 

sebicnost

Koncentrisanje isključivo na sopstvene potrebe.

Odmah da konstatujemo. Sebične i one koji misle da predstavljaju centar sveta niko ne voli. Koncentrisati se samo na sebe i ono što je potrebno da mi sami budemo zadovoljni, znak je da nešto u našem životu visi naopačke i da na tome treba da se poradi. Čovek je društveno biće i sasvim je prirodno da se obazire na tuđe potrebe i volju. (Foto: www.casnik.si)

 

difuzna_paznja

Difuzna i odvraćena pažnja.

Da bismo uspeli da ostvarimo neki uspeh, ili zacrtani cilj, između svega ostalog, potrebna nam je pažnja i koncentracija, jer samo ako smo fokusirani na nešto, u mogućnosti smo da ispratimo sve segmente posla i da nam ništa ne promakne. Ako pak, jednim okom gledamo u posao, a drugim tražimo razonodu, do uspeha će se put prilično odužiti. (Foto: www.flickr.com)

Uvodna fotografija: www.mobilehomeinvesting.net