Da se pravi ratovi, veliki dogovori, laka pristajanja i teška odustajanja odvijaju najpre u našim glavama, poznata je stvar. Ljudski um, svet je za sebe, prepun zagonetki, prepreka i opasnosti koje sami sebi postavljamo na putu. Jedan od najopasnijih izazova koji čovek može sam sebi da priredi, svakako je manjak samopouzdanja, koji je ustvari odgovoran za nebrojene propale talente, neispunjene snove i zagubljene nade. Kako se stiče, kako gubi, a kako ga povratiti i učvrstiti, saznajte upravo ovde.

 

Foto: waitbutwhy.com

Foto: waitbutwhy.com

Prvi pokazatelj da sa vašim samopouzdanjem nešto nije kako valja svakako je sve učestalija potreba da vas okolina pohvaljuje i odobrava vaše postupke.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Radite na sopstvenom otvaranju ka novim strategijama postupanja sa samim sobom.

 

Foto: wordfromthewell.com

Foto: wordfromthewell.com

Sledeći na listi „zločina“ kada je u pitanju manjak samopouzdanja jeste poređenje sa drugim ljudima i njihovim uspesima i postignućima, pri čemu obično dolazi do devalviranja sopstvenih vrednosti.

 

Foto: 1zoom.me

Foto: 1zoom.me

Istina, nemamo sto života, ali treba sebi dati vremena u procesu validiranja sopstvene vrednosti.

 

Foto: smart-management.es

Foto: smart-management.es

Tendencija ka ubeđivanju sebe u to da nismo dorasli cilju koji smo postavili, kao i beskrajni kriticizam, znaci su da osoba pati od manjka samopouzdanja.

 

Foto: myenglishclub.com

Foto: myenglishclub.com

Važno je ne izolovati se sa svojim „crnim“ mislima o sebi, već polako raditi na svojim interesovanjima i sposobnostima, te ići u pravcu svoje znatiželje.

 

Foto: huffingtonpost.com.au

Foto: huffingtonpost.com.au

Ako mislite da vas niko ne voli i da ne zaslužujete ljubav, pogledajte se u ogledalo i recite sebi: imam manjak samopouzdanja!

Foto: success-mohawk.com

Foto: success-mohawk.com

Kako god se osećali, pa i kao da sedite na dnu bunara, ne odustajte od svojih ciljeva, jer se manjak samopouzdanja ne pobeđuje terapijom, već vlastitim uspesima.

Foto: sfgate.com

Foto: sfgate.com

Razgovori sa porodicom ili bliskim prijateljima mogu pomoći utoliko što ćete čuti sebe kako na glas izgovarate problem. Pobrojte svoje neuspehe, ali ne zaboravite i uspehe, koliko god vam se mali i nevažni činili.

Foto: abetterwaytherapy.com

Foto: abetterwaytherapy.com

U krajnjoj liniji, ni poseta terapeutu nije zanemarljiv potez, jer stručna pomoć može uticati da pronađete put ka sebi i sagledavanju sopstvene vrednosti i dostignuća.

Naslovna fotografija: Inc.