Zemlja fjordova i zime, prekrasna Norveška ovih dana je u žiži interesovanja onih koji su poklonici moderne arhitekture, ali i onih koji za sebe vole da kažu da su hedonisti koji uživaju u hrani. Ako se pitate šta spaja arhitekturu i hranu i to 5 metara ispod površine Severnog mora, odgovorićemo vam samo jednom rečju – „Under“.

 

Foto: standbynordic.com

Foto: standbynordic.com

Struktura dugačka nešto manje od 35 metara oblika betonske tube, koja podseća na potopljeni periskop, počela je da dobija svoj oblik u julu 2018. godine, da bi 20. marta ove godine primila prve goste željne nesvakidašnjeg iskustva na tlu Evrope.

 

Foto: foodtomeetyou.com

Foto: foodtomeetyou.com

Arhitektonsko rešenje jedinog podvodnog restorana u Evropi, koji je dobio karakteristično ime „Under“ (ispod), potpisuje čuveni norveški „Snohetta“, koji je ime izgradio na projektima kao što su Aleksandrijska biblioteka u Egiptu, kuća opere u Oslu, memorijalni centar u Njujorku, kao i renoviranje čuvenog njujorškog „Times Square“-a.

 

Foto: demilked.com

Foto: demilked.com

„Under“ ima kapacitet od skromnih 40 mesta, o čijoj sigurnosti brinu pola metra debeli betonski zidovi konstrukcije koja ima čak 3 nivoa pod vodom, koji se pružaju na ukupnih 500 kvadratnih metara. Fascinantan efekat je postignut sa 11 metara dugačkim staklom, koje je okrenuto ka dubini, a kroz koje posetioci mogu da posmatraju opčinjujuć prizor pod vodom.

 

Foto: dezeen.com

Foto: dezeen.com

Restoran je građen oko 6 meseci na barži u blizini obale, a onda je postavljen u odgovarajući položaj i dovežen tegljačem do predviđenog mesta. Kako bi se konstrukcija potopila, napunjene cisterne sa vodom su se postavile unutar objekta, koji je polako potapan i pričvršćen za dno na ukupno 18 tačaka sa debelim ankerima koji sežu duboko u morsko dno.

 

Foto: dw.com

Foto: dw.com

Više od pola ove impozantne građevine se nalazi pod vodom, a gosti joj prilaze preko mosta, kojim je povezana sa kamenitom obalom.

 

Foto: glits.mx

Foto: glits.mx

Pri gradnji je korišćen ojačani beton, pogodan da podnese zahtevne uslove koji vladaju na norveškoj obali. Prema rečima idejnog tvorca ovog fantastičnog restorana, prvi problem sa kojim su se susreli, svakako je bio pritisak vode koji vlada na ovoj dubini, ali pre toga, morali su da reše pitanje talasa koje jaki vetrovi karakteristični za ovo podneblje donose.Da bi rešili ove probleme, malo su zakrivili konstrukciju i postavili akrilni prozor koji je debeo čak 30 santimetara.

 

Foto: hypebeast.com

Foto: hypebeast.com

Naravno, vodilo se strogo računa i na to kako će se ovaj poremećaj podvodne sredine odraziti na taj lokalni ekosistem, pa su urađene brojne studije po ovom pitanju. Sama površina konstrukcije je tako koncipirana da privuče dagnje a zatim i druge organizme, koji će se prikačiti za nju, te vremenom formirati oblik koralnog grebena.

 

Foto: finedininglovers.com

Foto: finedininglovers.com

Reč dve o samom meniju restorana. Šef restorana je čuveni Danac Elitsgard Pedersen (Nicolai Ellitsgaard Pedersen), koji je meni napravio oslanjajući se na nepresušan izvor morskih plodova, ali i pečurki, bobičastog voća, nekih vrsta ptica i ovčetine, kojom ovaj kraj obiluje.

 

Foto: travelandleisure.com

Foto: travelandleisure.com

Spoljno osvetljenje je nešto na čemu se radilo sa posebnom pažnjom, kako bi pogled kroz impozantan prozor visine  metra i dušine 11 metara mogla da se posmatra morska dubina bez obzira na doba dana i godine.

 

Foto: euronews.com

Foto: euronews.com

Unutrašnje osvetljenje je prijatno prigušeno kako se enterijer restorana ne bi ogledao u prozoru i da bi svetla sa površine nasipa ali i ispod vode došla do izražaja. Jednom rečju: magija!

Naslovna fotografija: AccuWeather.com