Bilo da vi imate mačku ili znate nekoga ko ima jednu ili pak više njih, ovo je pitanje koje neminovno lebdi u vazduhu po  kući. Zašto trči po kući u 3 ujutru kao da je furije ganjaju, zašto misli da je ljuti lav pa vas napada kao nedužnu antilopu, zašto im smetaju stvari na najgornjoj polici pa se vere da ih obori, zašto vas ujeda dok prede i uživa, zašto… Na ova ali i još neka interesantna pitanja, ili bolje rečeno mučke nedoumice vezane za mačeću logiku, pokušaćemo, ali samo pokušati, da odgovorimo upravo sada!

 

Foto: cinemacats.com

Foto: cinemacats.com

Zašto iz čista mira skoče i krenu da jurišaju po kući obarajući sve na svom putu?

Bez obzira što su se privikle na život u kući i hranu specijalno dizajniranu za njih, mačke u svom genetskom nasleđu nose osobine predatora, što zapravo i jesu, a predatori, prirodno, jure za svojim plenom…

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Zašto mačke obaraju stvari koje im ne stoje na putu?

Na ovo pitanje postoje dva jednostavna odgovora: prvo zato što znaju da to ne treba da rade i žele da vam privuku pažnju, ili im je jednostavno dosadno, a to im pričinjava zabavu.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Zašto mačka uvek prilazi osobi koja ne voli mačke?

Šta god vi mislili o njima, mačke su zapravo bića koja jako cene svoju privatnost, pa kada pred sobom imaju nekoliko ljudi koji je gledaju i dozivaju, ona će uvek izabrati osobu kojajoj najmanje pažnje upućuje, smatrajući je najprihvatljivijom.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Zašto se mačke kriju po kući?

Odgovor na ovo pitanje ponovo leži u instinktima koje su imali pretci vaše mace, a koji su se u velikoj meri oslanjali na skrivanje i vrebanje plena iz potaje. Dakle, vaša mačka ne želi da vam izazove infarkt kada iskoči iz svog skrovišta, ona jednostavno, vođena instinktima, hita ka svom plenu – vama.

 

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Zašto tačno mačke predu?

Naučnici još nemaju usaglašen stav po ovom pitanju, jer mačke predu kada su srećne i mirne, ali i kada su gladne, kada ih nešto boli, ili pak kada osete da vas nešto boli…

 

Foto: animalplanet.gr

Foto: animalplanet.gr

Zašto mačke vole da trljaju svoj obraz o vaš?

Na taj način mačka ostavlja svoj miris na vama, poručujući vam da oseća bliskost i poverenje. Koliko god to vama godilo ili smatrali normalnim, mačke to retko rade i to isključivo sa onima koje smatraju bliskima.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Zašto mačka grize sve i svašta?

Primećujete da vaša mačka grize plastiku, drvo, gumu, metal, žice, kesu, tepih, kompijuter, zavesu, staklo? To je znak da najverovatnije ima problem sa anksiožnošću, ili pak sa varenjem. I jedno i drugo su dobar razlog da posetite veterinara.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Zašto vaša mačka netremice gleda (bulji) u vas?

Iako na prvi pogled deluje po malo jezivo, ona zapravo želi da vam poruči da je gladna, ili je jednostavno zainteresovana za ishod aktivnosti koju obavljate u tom trenutku.

Foto: catster.com

Foto: catster.com

Zašto mačke „pričaju“ sa pticama?

Sigurno ste primetili da vaša mačka ispušta zvuk koji podseća na škripanje kada ugleda napolju pticu? E pa, naučnici se još uvek spore da li one to rade zbog frustracije što je ne mogu uhvatiti, ili je to sadržajni činilac „Pavljovljevog“ instinkta, kada mačke pripremaju vilicu da uhvate i usmrte plen.

 

Foto: rd.com

Foto: rd.com

Zašto vam mačke donose mrtve pacove, bube i ptice?

Poznato je da mačke u divljini, kada se zasite, ostatak hrane nose mladuncima iz čopora ili ženkama koje doje mlade. Upravo vaša mačka ima na umu da sa vama podeli ostatak svog plena nakon što se zasitila i nemojte je kažnjavati zbog toga, jer mačke to vide kao ultimativni akt svoje ljubavi prema vama.

Naslovna fotografija: ThePublicEditor.com