Ljubitelji skijanja svake godine sa nestrpljenjem čekaju početak skijaške sezone. Ski openinzi su, u gotovo svim skijaškim centrima, organizovani tokom decembra, a najviše skijaša uvek je u januaru, za vreme praznika i tokom školskog raspusta. Iako je najbolje skijanje na planinama Austrije, Italije, Švajcarske i Francuske, mnogi skijaši se, zbog blizine, odlučuju za ski centre u Srbiji i okruženju.

Zbog toga vam predstavljamo 10 najbližih skijaških centara u Srbiji i okruženju:

Kopaonik

Kopaonik je najveći ski-centar u Srbiji. Staze za skijanje se nalaze na nadmorskoj visini od 1.100 m (Brzeće) do 2.017 m (Pančevački vrh). Poslednje decenije značajna sredstava su uložena u infrastrukturu, tako da danas na Kopaoniku postoje 24 instalacije sa ukupno 62 kilometra alpskih i 12 km nordijskih staza. Sve staze, osim Belih reka pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje.
kopaonik

Zlatibor-Tornik

Zlatibor je najposećenije planinsko-turističko mesto u Srbiji. Skijalište na Torniku upotpunjuje zimsku ponudu. Staze se nalaze na nadmorskoj visini od 1.110 m do 1.490m, što znatno skraćuje skijašku sezonu, bez obzira na sistem za veštačko osnežavanje koji je instaliran. Ski centar Tornik opremljen je sa 6-sednom žičarom i 2 ski lifta tipa ”sidro”. Postoje 4 staze: Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac. Tornik je od centra Zlatibora udaljen oko 9 km, a u planu je izgradnja gondole.
tornik

Stara planina

Gotovo pet meseci godišnje ova srpska lepotica nalazi se pod snegom. Staze su na nadmorskoj visini od 1.100 m i 1.900 m. Skijalište sa više od 13 km, podeljeno je u 2 dela koja su povezana. “Babin zub” je jedan je od najlepših krajolika Stare planine sa stazama na lokacijama: Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada. Skijalište poseduje 4-sednu žičaru Konjarnik i ski lift ”sidro” Sunčana dolina, kao i dečiji ski vrtić. Na lokaciji Jabučko ravnište. smeštena je prva gondola u Srbiji koja prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i 4-sedna žičara.
stara-planina

Kolašin

Ski centar Kolašin 1450 se nalazi na planini Bjelasica, a udaljen je oko 9 km od grada Kolašina. Skijalište se nalazi na 380 km udaljenosti od Beograda, a na 70 km udaljenosti od Podgorice. Staze ski centra Kolašin 1450 se prostiru između na visinama od 1.450 m do 1.973 m, a ukupno ih ima oko 16 km. Skijaše do vrhova prevoze 6-sed, 2-sed i 3 ski lifta tipa tanjir, kao i jedan baby ski lift.
kolasin

Žabljak

Ski-centar Savin kuk na Durmitoru raspolaže sa 2 dvosede žičare, 3 ski-lifta i jednim baby liftom, dužina staza je 3.500 metara, dok je visinska razlika oko 700 metara. U skijalište godinama nije ulagano, tako da je ponuda za skijaše skromna, uz poprilično skup jednodnevni ski pas koji košta 15 evra.
zabljak

Jahorina

Jahorina se načazi u jugoistočnom delu Bosne i Hercegovine, u neposrednoj blizini Sarajeva (28 km) i Pala (12 km), a od Beograda je udaljena 320 km. Ona je ujedno najveći i trenutno najmoderniji ski centar u BiH. Staze na Jahorini su između 1.300 m (Prača) i 1.880 m (Ogorjelica) nadmorske visine i ima ih deset: 7 crvenih, 2 crne i jedna plava. Ukupna dužina im je oko 20 km. Skijaše prevoze tri 6-seda, 4 ski lifta tipa tanjir i 2 starija dvoseda.
jahorina

Bjelašnica  Igman

U nekadašnji Olimpijski centar u Bosni i Hercegovini dugo nije ulagano, ali zato sada stižu lepe vesti. Postavljaju se topovi za veštačko osnežavanje, a radi se i na zameni instalacija za prevoz skijaša. Skijaše u budućnosti očekuju novi 4-sed i 6-sed. Skijalište ima oko 10 km skijaških staza, koje se protežu od 1.250 do 2.067 m nadmorske visine. Staze su pretežno crvenog karaktera, uz nešto plavih staza. Na Bjelašnici treutno raspolažu sa po jednim 3-dom i 2-sedom, 5 ski liftova i 3 baby lifta, a na Igmanu sa jednom 2-sedom žičarom i 5 dečjih ski liftova.
bjelasnica

Krvavec

Krvavec je drugo najveće slovenačko skijalište, posle Mariborskog Pohorja. Nalazi se na 25 km od Ljubljane i 17 km od Kranja, a od Beograda je udaljeno oko 550 km. Prethodnih godina u Krvavec se dosta ulagalo. Skijalište se prostire na nadmorskoj visini od 1450 m do 1971 m. Ukupna dužina skijaških staza iznosi 30 km, od čega je 7 km plavih, 15 km crvenih i 7 km crnih staza. Ski centar raspolaže sa jednom gondolom, po jednim 6-sedom, 4-sedom i jednosedom, četiri 2-seda i 3 vučnice ukupnog kapaciteta 15.500 skijaša na sat. Oko 95% staza je pokriveno sistemom za veštački sneg.
krvavec

Bansko

Bansko je najbolji ski centar u Bugarskoj sa najdužim ski stazama. Mesto leži na nadmorskoj visini od 925 m i udaljeno je od Beograda oko 540 km. Kada se završi krak auto-puta ka Bugarskoj, do Banskog će moći da se stigne za nešto više od 5 sati. Skijalište je udaljeno 12 km od samog mesta i do podnožja vozi gondola. Ski centar se prostire na visini do 2,600 m nadmorske visine. Ukupna dužina ski staza iznosi 70 km. Pored gondole, ski centar raspolaže sa šest 4-seda, jednim 6-sedom, jednim 3-sedom i četiri sidra. Skoro sve staze su pokrivene sistemom za veštački sneg tako da sezona u Banskom traje dugo, od 15. decembra do 15. maja. Mana je što se na ulazak u gondolu koja vozi do podnožja skijališta nekad čeka i sat i po.
bansko

Borovec

Borovec je jedan od najpoznatijih i najstarijih skijaških centara u Bugarskoj. Smešten je u gustoj borovoj šumi, na nadmorskoj visini od 1350 m, na severnim padinama planine Rila, u podnožju najvišeg vrha na Balkanu, Mousala (2925 m). Od Beograda je udaljen 473 km. Borovec poseduje mrežu od ukupno 58 km ski staza, od kojih je najduža 6 km. Pet staza su kategorisane kao plave i zelene i one su za početnike, 14 staza su crvene, a one su srednje težine i 2 staze su crne, za napredno skijanje. Instaliran je sistem od 13 žičara, plus 5 dečijih i to: jedna gondola za 6 osoba, 3 4-seda, jedan 3-sed, dva 2-seda, 6 vučnica i 5 dečjih liftova.
borovec

Fotografije su preuzete sa zvaničnih sajtova predstavljenih skijaških centara i njihovih FB stranica.