Hroničari koji su se bavili Rimskim carstvom, vođu Huna opisivali su mahom kao oličenje surovosti i okrutnosti. U prilog ovakvim tvrdnjama govori i podatak da je svojevremeno, prilikom najezde svojih ratnika opustošio grad Niš. Čovek, na čiji sam pomen imena je drhtao dobar deo sveta, nosio je nadimak “Bič božiji”. Ko je bio Atila i da li je baš zaista bio toliko strašan, otkrijte u produžetku.

               

smatrao_se_obrazovanim                                                                                           

Za doba u kome je živeo smatrao se veoma obrazovanim čovekom. Tokom svoje mladosti, pohađao je časove streličarstva, mačevanja, jahanja, borbenih veština, kao i ratnih strategija. Od jezika je govorio latinski i gotski. Inače, potekao je iz porodice bogatih nomada, pa i ne čudi što mu je ova vrsta obrazovanja bila omogućena.

 

podeljena_misljenja

Kako izvori navode, rođen je oko 406. godine. Mišljenja o njemu su veoma podeljena, pa dok neki smatraju da je bio surov i gotovo krvoločan vladar, drugi ga smatraju plemenitim i veoma hrabrim vođom.

 

bog_mars

Foto: theswordlibrary.blogspot.rs

Ispredaju se brojne legende vezane za hunskog vođu, pa tako jedna kaže da je on ustvari bio zemaljski predstavnik boga Marsa, a druga pak kaže da je njegov mač bio Marsov mač, koji mu je poslao varvarskom vođi da sa njim dobija bitke.

 

atila_otac

Ime Atila ima gotsko poreklo, a to je i izvedenica od, takođe, gotske reči -ata-, što znači otac.

 

mladi_atila

O njegovom detinjstvu se malo zna, jer je, kao taoc, otišao na rimski dvor, te iz tog perioda ne postoje verodostojne informacije.

 

carstvo

Foto: awesomestories.com

Ambiciozan kakav je bio, nije pristao da sa svojim bratom Bledom deli vođstvo nad carstvom, koje je usled dvovlašća bilo rascepano i obavijeno neslogom. Uspevši da predupredi Bledine pokušaje da osujeti Atilu, budući vođa Huna odlučuje da ubije svog brata i zavlada velikim carstvom.

 

danasnji_tokaj

Foto: tokaj.varosom.hu

Prestonica njegovog carstva koje je obuhvatalo prostor od Kaspijskog jezera do Kine i od Danske do Panonske ravnice bila je u današnjem mađarskom gradu Tokaj.

 

papa_i_atila

Italija može da zahvali papi Lavu I, koji je uspeo da zauzda Atilin bes, tako što je izašao pred moćnog vođu goloruk u svojoj odeždi.

 

atila_smrt

Podaci o njegovoj smrti su proizvod pukog nagađanja. Dok jedni tvrde da je umro u bračnoj postelji sa svojom poslednjom ženom Ildiko usled masivnog krvarenja iz nosa, kao posledicom ogromne količine alkohola, koji je popio na svadbenom slavlju, drugi su skloni tvrdnji da je te večeri Atila planirano ubijen. Bilo kako bilo, nakon njegove smrti, carstvo koje je on vodio se vrlo brzo raspalo.

 

tisa

Foto: luka-senta.rs

Još jedna nedoumica vezana za čoveka koji je nosio nadimak bič Božiji, jeste i mesto njegovog večnog počinka. Legenda kaže da su njegovi spaljeni zemni ostaci sahranjeni u gvozdeni, pa u srebrni, pa sveto u zlatni kovčeg, koji je spušten u reku Tisu. Neki izvori čak tvrde, da Atila počiva ispod beogradske tvrđave Kalemegdan.

Naslovna fotografija: rasta883322 – DeviantArt