Ostavili su iza sebe neizbrisivi trag svojim delima. Od sveta su napravili bolje, lepše i pametnije mesto. Vladali su, slikali, komponovali, postojali. Svet ih je obožavao, plašio se od njih, uvažavao ih. Svoja mesta u nezaboravu su i više nego zaslužili, a kao što su bili kontraverzni, misteriozni i mistični za života, ostali su to i posle smrti, jer niko ne zna gde oni danas počivaju. Ima nagađanja, pretpostavki i tragova, ali ništa pouzdano i konkretno što bi do tih mesta i dovelo. Njih desetoro su pobedili vreme dva puta. Prvi put svojim postojanjem, a drugi put kada su netragom nestali sa ovog sveta.

 

Foto: whirledview.typepad.com

Foto: whirledview.typepad.com

Atila „Bič Božji“ Hunski.

Grobno mesto neprevaziđenog hunskog vođe je do danas ostalo nepoznato. Jedna od brojnih legendi, kaže da su najbliži Atilini saborci čak preusmerili deo toka Tise, kako bi svog vođu sahranili ispod rečnog korita, te je ponovo vratili u stari tok.

 

Foto: karteria1.blogspot.com

Foto: karteria1.blogspot.com

Vlad III Cepeš.

Ostao je nepravedno upamćen kao grof Drakula, koji je živeo hraneći se krvlju nevinih žrtava. Legendu na stranu, mesto večnog počinka rumunskog vojskovođe je misterija. Veruje se da su njegovi zemni ostaci u blizini manastira Komana, mada istorija tvrdi da je njegova odsečena glava otpremljena sultanu u Istambul.

 

Foto: arte.it

Foto: arte.it

Leonardo Da Vinči.

Iako neprevaziđeni majstor renesanse ima obeleženo grobno mesto, niko sa sigurnošću ne može da potvrdi gde je ono zapravo. Po zvaničnim podacima sa kojima se raspolaže, veliki Leonardo sahranjen je u crkvi dvorca Amboaz, koja se raspala tokom Francuske revolucije. Ipak, tamo su pronađeni ostaci kostiju i nadgrobni spomenik sa imenom ovog slavnog umetnika, pa zbog toga u opisu stoji da se pretpostavlja da pripadaju Leonardu Da Vinčiju.

 

Foto: desiblitz.com

Foto: desiblitz.com

Aleksandar Makedonski (Aleksandar „Veliki“).

Ljudi od nauke i poznavaoci prilika do te mere nemaju ideju niti trag gde bi jedan od najvećih vojskovođa svih vremena mogao biti sahranjen, da tvrde da to može biti bilo koje mesto od predivne Venecije u Evropi, pa do vrele Australije.

 

 

Foto: wien-vienna.com

Foto: wien-vienna.com

Volfgang Amadeus Mocart.

Opšte prihvaćena činjenica je ta da je ovaj neprikosnoveni umetnik sahranjen u masovnoj grobnici, kao što je to bio slučaj u periodu njegove smrti 1791. godine. Njegovi navodni zemni ostaci nalaze se danas u Internacionalnoj fondaciji u Salcburgu.

 

Foto: blog.derrama.org.pe

Foto: blog.derrama.org.pe

Kleopatra.

Jedna od najpoznatijih vladarki na svetu ikada, počiva u, do dan danas neotkrivenoj grobnici, koju najverovatnije prekriva vreli egipatski pesak.

 

Foto: fieldmuseum.org

Foto: fieldmuseum.org

Džingis Kan.

Za razliku od svih ostalih sa naše liste, Džingis Kan, koga je istorija upamtila kao jednog od najvećih boraca, ali i tiranina, po sopstvenoj želji je sahranjen u neobeleženoj grobnici. Nagađa se da se nalazi na teritoriji udaljene Mongolije.

 

Foto: miguelgarciavega.com

Foto: miguelgarciavega.com

Adolf Hitler.

Čovek odgovoran za pokretanje II svetskog rata takođe nema regularno grobno mesto. Ruske snage su tvrdile da u svom posedu imaju viličnu kost Adolfa Hitlera kao dokaz o smrti, ali to analizom nikada nije utvrđeno, bar ne zvanično.

 

Foto: thinglink.com

Foto: thinglink.com

Marko Antonije.

Veliki rimski vojskovođa počiva, veruje se pored svoje i egipatske kraljice, ali kao i u njenom slučaju pesak egipta nije još uvek voljan da otkrije tačno mesto.

 

Foto: mentalfloss.com

Foto: mentalfloss.com

Dejvi Kroket.

Opšte je poznato da je poginuo u bitci za Alamo, ali njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni, čak se veruje da su sa drugim telima spaljeni do pepela.

Naslovna fotografija: Find A Grave