Postoje ti fantastični, posebni i neponovljivi ljudi, koji se rode sa samo jednom misijom, a to je da promene svet koji poznajemo. Ličnu tragediju je i pored nezamislive muke uspeo da pretvori u dar, kojim je otvorio oči svetu. Prognozirali su mu svega 3 godine od trenutka kada mu je postavljena beskompromisna dijagnoza, a on je prevario bolest, te živeo više od pola veka, tokom koga je ostavio neizbrisiv trag u nauci, među ljudima, među zvezdama. Osim svojih fantastičnih naučnih teorija, ostavio je svetu i neke od izuzetno pametnih i primenljivih misli. Čovek koji je pobedio potpunu paralizu, čovek koji je voleo i razumeo fiziku i čovek koji se odselio na nebo, u nezaborav, među zvezde, gde mu je i mesto.

 

Foto: intellectualventures.com

Foto: intellectualventures.com

„Primetio sam da, čak i oni koji tvrde da je sve već predodređeno i da mi ništa ne možemo da učinimo po tom pitanju, gledaju pre nego što pređu ulicu“.

 

Foto: newscientist.com

Foto: newscientist.com

„Nije dobro ako besnimo kada se nađemo u ćorsokaku. Kada se to desi, ja u tom trenutku razmišljam o tom problemu, ali radim na nečemu drugom. Nekada period koji mi je potreban da bih izašao iz tog ćorsokaka traje godinama. Kada su u pitanju gubljenje podataka i crne rupe, taj period je trajao 29 godina“.

 

Foto: news.ucsb.edu

Foto: news.ucsb.edu

„Šta je Bog radio pre stvaranja sveta“?

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

„Prvo, setite se da pogledate gore u zvezde, a ne dole u svoja stopala. Drugo, nikad ne odustajteod rada. Rad vam daje smisao i svrhu, a život bez rada je besmislen. Treće, ako ste dovoljno srećni da pronađete pravu ljubav, podsećajte sebe da je tu pored vas i ne ispuštajte je iz šaka“.

 

Foto: revistaronda.net

Foto: revistaronda.net

„Koliko god život bio težak, uvek možete nešto da radite i da budete uspešni u tome“.

 

Foto: nature.com

Foto: nature.com

„Mi smo u opasnosti da uništimo sami sebe zbog naše pohlepe i gluposti. Ne smemo gledati samo ka nama na ovom malom i sve zagaenijem i sve prenaseljenijem svetu“.

 

Foto: mk.ru

Foto: mk.ru

„Najveći neprijatelj znanja nije neznanje, već iluzija znanja“.

 

Foto: biography.com

Foto: biography.com

„Pokušajte razumeti ono što vidite i uzroke postojanja svemira. Budite znatiželjni i koliko god se život činio teškim, uvek postoji nešto što možete učiniti i uspeti u tome. Važno je ne odustajati“.

 

Foto: irishtimes.com

Foto: irishtimes.com

„Voleo bih kada bi nuklearna fuzija postala praktičniizvor energije. Ona bi nam dala nepresušni izvor energije bez zagađenja ili globalnog otopljenja“.

 

Foto: cam.ac.uk

Foto: cam.ac.uk

„Postoji stvarna opasnost da bi kompijuteri mogli razviti inteligenciju i preuzeti stvari u svoje ruke. Mi hitno trebamo razviti direktne konekcije prema ljudskom mozgu kako bi kompijuteri mogli dodati nove stvari ljudskoj inteligenciji, umesto da joj budu suprotnost“.

Naslovna fotografija: Atlas Obscura