Živimo u svetu prepunom tajni, zanimljivosti, senzacija i misterija. U svetu, u kome više mikroskopskih oblika života stanuje na našoj koži, nego što ima ljudi na celoj planeti. Ovo je Zemlja na kojoj priroda postavlja svoja pravila, a čovek pokušava da ih prekrši i postavi svoja. Mada nas svakodnevne obaveze sprečavaju da se interesujemo više za naše okruženje i njegove zanimljivosti, evo brzog i lakog načina da saznate 10 zaista sjajnih stvari o našem okruženju i životu.

 Leonardo_proporcija_ruke

Leonardo di ser Pjero da Vinči, kako mu je glasilo puno ime, istorija je zapamtila kao univerzalnog genija. Istraživajući, saznali smo da je Leonardo, pored svih svojih talenata koje je imao, bio sposoban i da istovremeno, jednom rukom piše, a drugu da koristi za crtanje. (Foto:www.pinterest.com)

Acoustic_Kitty

Godine 1960. CIA se odlučila za specifičan način prisluškivanja moskovskog Kremlja. Naime, pokušali su da običnu mačku pretvore u uređaj za prisluškivanje, tako što su joj hirurškim putem ugradili baterije, mikrofon i antenu. CIA je ovu svoju tajnu operaciju nazvala „Akustična maca“. (Foto:www.ebaumsworld.com)

Mont_Everest

Najviši planinski vrh na svetu zove se Mont Everest i posmatra svet sa visine od 8.848 metara. Pripada planinskom vencu Himalaja i apsolutni je izazov za pojedinačne planinare ali i za čitave ekspedicije. Penjući se na Mont Everest, postoji 200 zemnih ostataka planinara, koji su pokušali da osvoje vrh sveta i oni služe kao orijentacija ka vrhu, onima koji se penju u tom trenutku. (Foto: imgur.com)

Jedemo_paukove_u_snu

Tokom svog životnog veka, prosečan čovek će, potpuno nesvesno i bez znanja, tokom sna, pojesti 70-ak insekata i 10-ak paukova. (Foto: de.123rf.com)

 

Partija_saha

Ako želite da igrate šah, potrebno je da znate jednu stvar. Postoji veći boj mogućnosti i kombinacija da se odigra jedna partija šaha, nego što ima atoma u poznatom delu univerzuma.

(Foto:www.twitrcovers.com)

Kolibri

Svi smo čuli za malu i lepu ptičicu koja se zove kolibri. Prosečan kolibri lakši je od jednog novčića. (Foto: internetzabavnik.com)

Kijanje

Učili su nas kao decu da je kulturno staviti ruku preko nosa kad se kija. Mnogi od nas, u pojedinim situacijama, pokušavaju da zaustave kijanje stiskanjem nozdrva, što može dovesti do pucanja krvnih sudova u glavi ili vratu, a krajnji rezultat je smrtni ishod. Kijajte slobodno, sigurnije je. (Foto:www.lastwordonnothing.com)

Ajkula

Ajkula ima sposobnost da detektuje jednu kap krvi u 100 litara vode.

(Foto:www.goodreads.com) 

Smrznuti_jastog

Da životinje umeju da budu fascinantne, govori i podatak da, ukoliko zaledite živog jastoga, on nakon odmrzavanja, nastavlja normalno da živi.

(Foto: saltlifemaine.wordpress.com)

 

Caj_u_tenku

Od 1945. godine, u redovnu opremu engleskih tenkova, računa se i posuđe za kuvanje čaja. (Foto: en.wikipedia.org)

Naslovna slika: kathmandupost.ekantipur.com