Leonardo di ser Pjero da Vinči, brilijantni i nenadmašivi um svog vremena, kome su njegovi talenti, zanimanja i otkrića dopuštali da živi u budućnosti. Bio je sposoban da jednom rukom crta i skicira, a drugom rukom da piše. Pisao je u zbijenim linijama i stalno je skicirao svoje ideje. Prvi je otkrio kako Mesec ima uticaj na plimu i oseku. U produžetku još sjajnih informacija o ovom istinskom geniju svog doba i svakog doba.

 

plavo_nebo

Prvi je dokučio i objasnio razlog zbog koga mi nebo vidimo kao svetlo plavo danju, a tamno plavo noću. (Foto: whybecausescience.com)

 

erozija_reka

Posmatrajući eroziju zemljišta izazvane rečnim tokom, zaključio je da je Zemlja mnogo starija nego što se pominje u Bibliji. (Foto: www.abc.net.au)

 

leonardo_ucio_od_kuce

Nije išao u standardnu školu, već je imao kućno obrazovanje, prilikom koga mu je nedostajalo osnovno obrazovanje, na grčkom i latinskom jeziku. Kao što je svetski poznato,  manjak tog obrazovanja, nadoknadio je prirodnim talentima i intelektom.

(Foto: www.yurtopic.com)

 

leonardo_i_zivotinje

Obožavao je životinje, a u prilog tome govori činjenica da je na pijacama kupovao životinje zatvorene u kavezima, kako bi mogao da ih oslobodi i vrati nazad u prirodu. Takođe, iz ljubavi prema životinjama, bio je vegetarijanac. Smatrao je da ni jedno živo biće ne treba da pati zbog ljudske ishrane.
(Foto: beckstergreg.wordpress.com)

 

smrt_da_vincija

Na samrti je izjavio: „Uvredio sam Boga i čovečanstvo. Moj rad nije dostigao kvalitet koji je trebalo“. (Foto: pongopix.pixnet.net)

 

sodomia

Umalo nije osuđen za smrtnu kaznu zbog sodomije. Preciznije, optužen je da je imao homoseksualni odnos sa, u to doba, poznatom muškom prostitutkom Jakopom Saltarelijem (Jacopo Saltarelli). Leonardo je tada imao 24 godine. Zahvaljujući svojim mecenama, porodici Mediči, tačnije Lorencu de Medičiju (Lorenzo de Medici) optužbe su odbačene usled nedostatka svedoka i dokaza.(Foto: it.wikipedia.org)

radovi_nisu_objavljeni 

Ne postoje tragovi o tome da su radovi Leonarda da Vinčija ikad i igde publikovani, kao ni to da je konstruisan i jedan njegov izum u doba dok je bio živ.

(Foto: www.markets2016.com)

 

15_slika

Bez obzira što spada u red najpoznatijih i najznačajnijih svetskih slikara, postoji samo 15 likovnih ostvarenja koja su sačuvana do danas.

(Foto: parallelreflections.wordpress.com)

 

muzej_u_vatikanu

Svedočenja kažu da je bio veliki šaljivdžija. Prilikom jedne svoje posete Vatikanu, uzeo je običnog malog guštera i zakačio mu lažna krila i rogove, u nameri da zaplaši crkvene velikodostojnike. (Foto: allinonehousewife.blogspot.com)

kontaktna_sociva 

Jedan u nizu njegovih izuma, koji je našao svetsku primenu, su i kontaktna sočiva, koja je predočio javnosti 1508. godine. (Foto: www.messagetoeagle.com)

 

 Uvodna fotografija: kayenightingale.wordpress.com