XXI vek je, svakako, vek novih tehnologija, saznanja i ideja. Svakodnevno se dogodi napredak u nekoj naučnoj oblasti, koplje znanja i istraživanja se zabaci još dalje. Radne obaveze su nam sve veće, a, kako se čini, vremena sve manje. Ipak, svako od nas ima dva minuta da odvoji da pročita tekst poput ovoga, da se relaksira, zabavi i nauči nešto novo. Kako biste malo „razbistrili“ mozak od obaveza pripremili smo za vas 10 po malo čudnih, ali svakako interesantnih činjenica o… Pa, o svemu. Uživajte.

 

Foto: eskipaper.com

Foto: eskipaper.com

Ni jedan tigar na svetu nema identične pruge kao neki drugi. Kao što su ljudima svojstveni otisci prstiju, koji su jedinstveni, svaki za sebe, tako i svaki tigar ima svoj raspored šara.

 

Foto: twitter.com

Foto: twitter.com

Osim toga što se smatraju najvećim pticama na svetu i što u punom trku mogu da razviju brzinu od 70 km/h, nojevi su još i poznati po tome što su im oči veće od mozga.

 

Foto: collectspace.com

Foto: collectspace.com

Kada se prizemljio, svemirski brod pod nazivom „Apolo 11“ (Apollo 11), u rezervoaru je imao goriva još za 20 sekundi leta.

 

Foto: avogel.co.uk

Foto: avogel.co.uk

Dok spavamo, ne može nikako da se dogodi da kinemo. To se događa jer dok su nam oči zatvorene i dok smo u takozvanoj „REM“ fazi, neki od neurotransmitera se gase, pa neuroni nisu stimulisani, kao što je to slučaj dok smo u budnom stanju.

 

Foto: kermitalemlerde.com

Foto: kermitalemlerde.com

Sredstvo za čišćenje usta „Listerin“ (Listerine), koji je osmislio Jozef Lister (Joseph Lister), pionir antiseptičke hirurgije. 1879. godine, uobličio ga je hemičar Jozef Lorens (Joseph Lawrence). Pre nego što je dobio namenu koju ima danas, koristio se kao antiseptičko sredstvo, sredstvo za čišćenje podova i lek protiv gonoreje.

 

Foto: hirudomedicinalis.pl

Foto: hirudomedicinalis.pl

Pijavice, iako male i često gnusne, kako bismo ih opisali na prvi pogled, ustvari su fascinantne, jer imaju čak 300 malenih zuba, 5 pari očiju, i 32 ganglije koje čine vrlo kompleksan mozak, s obzirom na njihovu veličinu.

 

Foto: onegreenplanet.org

Foto: onegreenplanet.org

Jedine dve zemlje na svetu u kojima je zabranjena prodaja i distribucija svetski popularnog gaziranog pića „Koka kola“ (Coca Cola), su Severna Koreja i Kuba.

 

Foto: unbelievable-facts.com

Foto: unbelievable-facts.com

Kada čovek umre, poslednje čulo koje se ugasi jeste čulo sluha.

 

Foto: roughguides.com

Foto: roughguides.com

„Palasio de Sal“, slani hotel u Boliviji, u celosti je napravljen od soli, uključujući i krevete i stolice. Nakon svake kišne sezone hotel se obnavlja a ima ukupno 16 prostorija.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Restoran tradicionalne hrane u Japanu, postao je svetski popularan 2008. godine, kada je javnost saznala da umesto regularnih konobara goste poslužuju makaki majmuni. Sami su počeli da oponašaju konobare koji su služili, te za svoj obavljen posao dobijaju semenke soje koje obožavaju. Vrlo se pažljivo postupa sa tim majmunima i imaju zavidan tretman.

Naslovna fotografija: www.pinterest.com