Koja vam je prva asocijacija kada pomislite na pijavice koje se kače za kožu? Gadno, zar ne? Nauka ih je definisala kao crve koji su se apsolutno adaptirali parazitskom načinu života. Meutim, ako ostavimo gadljivost po strani, makar na kratko, naići ćemo na neke neverovatne činjenice o ovim stvorenjima.

Leech {Hirudinea} swollen with photographer's blood, photographed in a mobile field studio on a white background, Maliau Basin, Sabah, Borneo, Malaysia.

Sa građom tela crvolikog oblika, koja ne podrazumeva prisustvo skeleta, pijavice ipak imaju, verovali ili ne, usta u kojima je smešteno čak 300 zuba poređanih u 3 reda. Iznenađujuće su oštri i jaki, a omogućavaju im da se čvrsto uhvate za plen.

Foto: deakincomsci2016.wordpress.com

Foto: deakincomsci2016.wordpress.com

Ako ste mislili da su sve pijavice krvopije, prevarili ste se. Istini na volju, kako tvrde naučnici, samo jedna vrsta se hrani krvlju, dok su ostale vrste mesožderi, koji preferiraju druge crve, larve insekata i manje mekušce. Vrsta koja sisa krv najčešće za plen bira kornjače, puževe, žabe i druga vodena stvorenja.

pijavica

Foto: vesti-online.com

Zbog svoje prilagodljivosti najrazličitijim životnim uslovima, pijavice postoje doslovce u svakom delu našeg sveta, pa čak i na ledom okovanom Antarktiku.

 

Foto: kiwli.com

Foto: kiwli.com

Jedna od vrsta, koju su biolozi pronašli u Amazonu, dostigla je veličinu od rekordnih 45 cm. Naučnici veruju da je to zbog i više nego povoljnih životnih uslova, jer ova stvorenja vole vlažne predele. Ipak, na sreću “standardne” pijavice ne rastu više od 10 cm, a punu veličinu dosežu tek kao potpuno odrasle jedinke.

 

Foto: bloglet.com

Foto: bloglet.com

Kao što je to bilo nekada, danas moderna mdicina pozdravlja upotrebu pijavica, međutim na jedan potpuno inovativan način. Lekari posežu za njima kada smatraju da ima potrebe da se ispusti krv iz otečenih, prokrvljenih, a teško dostupnih mesta na telu, kao što su prsti i na rukama i na nogama, uši i slično.

 

Foto: landcareresearch.co.nz

Foto: landcareresearch.co.nz

Pijavice nemaju uši, ali ipak mogu da osete vibracije koje dolaze od drugih stvorenja iz okruženja. Takođe, ni čulo vida im nije razvijeno, ali je zato čulo ukusa izuzetno razvijeno, pa preko njega komuniciraju sa okolinom.

 

Foto: leeches.biz

Foto: leeches.biz

U sklopu svoje izdržljivosti, u stanju su da provedu godinu dana bez hrane, a takođe mogu da borave u izuzetno zagađenom prostoru, u kojem je izuzetno nizak nivo kiseonika.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Ukoliko vam se dogodi neprijatna situacija da izlazeći iz vode ugledate pijavicu zakačenu za nogu ili neki drugi deo tela, ne paničite i ne pokušavajte da je otkinete. Sve što je potrebno jeste da pospete pijavicu sa malo soli odozgo i ona će se usled neprijatnog ukusa sama otkačiti.

 

Foto: sciencing.com

Foto: sciencing.com

Pijavice su se još u srednjem veku koristile za razgrušavanje krvi.

 

Foto: reproductive17.weebly.com

Foto: reproductive17.weebly.com

Pijavice se klasifikuju kao hermafroditi, što znači da jedna jedinka poseduje polne organe oba pola. Oni proizvode veliku količinu jajašca koja, u zavisnosti od vrste, čuvaju ili u čauri, ili u svom telu.

Naslovna fotografija: Flickr/Bobinson K B