Iako se opisuje kao periferan organ čula sluha i ravnoteže, uvo, odnosno uho je i te kako važan prijemnik, zahvaljujući kome dobijamo precizne podatke o okruženju oko nas. To je nepogrešivi ljudski alarm koji upozorava na opasnost i pomaže da se orijentišmo u prostoru. Ipak, dok god dobro čujemo kad ih načuljimo i dok ne osećamo nikakav bol, pucketanje, krckanje, ili bubnjanje, malo obražamo pažnju na njih, osim kada kačimo minđuše. Kako bi ispravili tu nepravdu, odlučili smo da pronađemo 10 najzanimljivijih činjenica o našim ušima.

 

Foto: alamo-acucare.com

Foto: alamo-acucare.com

Prosečno ljudsko uho sadrži preko 200 akupunkturnih tačaka koje su povezane sa različitim organima telu. Tretiranjem tih tačaka, mogu se rešiti brojni zdravstveni problemi, emotivne i hronične prirode.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Da li ste obratili pažnju da uvo ima oblik još nerođenog deteta, koje je u katakterističnom fetalnom položaju?

 

Foto: clearviewchiropractic.net

Foto: clearviewchiropractic.net

Ako ste mislili da vaše uši spavaju zajedno sa vama noću, nije baš tako. One ostaju aktivne, s tom razlikom što je mozak taj koji “isključi” konekciju.

 

Foto: quora.com

Foto: quora.com

Čovek ustvari ušima samo detektuje zvuk, dok je mozak taj koji obavlja posao pretvaranja zvuka u smislenu sintaksičku jedinicu.

 

Foto: babycenter.com

Foto: babycenter.com

Tokom šestog meseca trudnoće, polako se završava razvijanje samog uha, te je plod u stanju da čuje govor i pevanje.

 

Foto: dgsotorrinolaringologia.med.br

Foto: dgsotorrinolaringologia.med.br

Proces ispitivanja i utvrđivanja oštećenja sluha zvučnim viljuškama, zove se akumetrija.

 

Foto: advancedhearingtechnologies.com

Foto: advancedhearingtechnologies.com

Važno je razumeti da pojam sluha i slušanja nije jedno te isto. Doh je sluh urođena i nesvesna sposobnost bića da čuje zvuk, slušanje je svesno praćenje govorne poruke praćene zvukom.

 

Foto: anthropology.si.edu

Foto: anthropology.si.edu

Još jedna zanimljivost kaže da naše uvo ima 3 toliko male kosti, da bi sve tri mogle da stanu na jedan novčić.

 

Foto: investireoggi.it

Foto: investireoggi.it

Ako vas zanima šta može da se dogodi ukoliko zapušite uši dok letite avionom, ne bismo vam preporučili da to pokušavate. Deo uveta koji je poznat kao Eustahijeva tuba, odnosno auditivna cev, oslobađa pritisak, pa ukoliko je ona zapušena usled prehlade, ili bilo kog drugog problema, potrebno je pre leta potražiti savet lekara.

 

Foto: yoamoloszapatos.com

Foto: yoamoloszapatos.com

Lak za kosu može biti opasan po vaše uši! Česta upotreba ovog proizvoda može da dovede do mešanja ušnog voska i čestica laka koje imaju funkciju da učvršćuju, te može doći do formiranja čepova u uvetu.