Dom je jednog od najvećih vojskovođa i stratega svih vremena, Napoleona Bonaparte. Stari Grci su imali svoje ime za ovo ostrvo, na koje ćete svakako poželeti da se vratite, a to je bilo „Kaliste“, što može da se prevede kao lepo, ili vedro. Ovo mesto je, po svemu posebno i ni najmanje nalik ostatku sveta. Muzika je pravi biser unikat, uostalom kao i čitava kultura ostrva, koja je u potpunosti specifična. 200 plaža, 20 planinskih vrhova koji dosežu 2.000 metara nadmorske visine, intenzivna i topla leta, blage zime, nepregledni pašnjaci i kuhinja ispunjena zagonetnim, omamljivim i opijajućim mirisima. Bogata istorijom i specifičnom tradicijom, Korzika jednostavno ne može da vas ostavi ravnodušnim, a mi smo odlučili da vas počastimo sa bonus 10 razloga zbog kojih nikako ne biste trebali da je izostavite sa svoje mape putovanja.

 

Foto: worldofwinetastingadventures.blogspot.rs

Foto: worldofwinetastingadventures.blogspot.rs

Ostrvo pokriva površinu nešto više od 8.500 kvadratnih kilometara. Praktično gledano, Korzika je planina oivičena obalom mora, čiji vrhovi dostižu više od 2.000 metara nadmorske visine.

 

Foto: costa-nera.com

Foto: costa-nera.com

Leži u Tirenskom moru, na zapadu Mediterana, udaljena svega 82 kilometra od obale blagorodne Toskane.

 

Foto: barenakedislam.com

Foto: barenakedislam.com

Bez obzira što ima dosta ljudi koji govore engleski jezik i dalje je glavni jezik francuski.

 

Foto: creanad.centerblog.net

Foto: creanad.centerblog.net

Upravo ovde, na Korzici, potekla je prva Koka kola! Hemičar rođen na ovom ostrvu napravio je piće koje je nazvao “vino tonik”. Nakon 1863. godine, proširio je delatnost i na Sjedinjene Američke Države, pod nazivom “francusko vino Kola”. 1885. godine, doktor Pemberton iz savezne američke države Atlanta (Atlanta)napravio je bezalkoholnu verziju Kole, a kako je piće prošlo, to možemo svi da posvedočimo.

 

Foto: dpeck.info

Foto: dpeck.info

Što se tiče hrane, delikatesom se smatraju sva jela koja su napravljena od čuvene korzikanske svinjetine. Inače, ova vrsta je veoma rasprostranjena na ostrvu, pa se smatra da ima oko 45.000 jedinki.

 

Foto: emersonkent.com

Foto: emersonkent.com

Od 1284. godine, tadasnja republika Đenova je imala vlast nad Korzikom, sve do 1775. Godine, kada je upravu nad ostrvom preuzela Francuska. Burna istorija ostavila je traga u isprepletanoj kulturi, tradiciji, a posebno na arhitekturi.  

 

Foto: alchetron.com

Foto: alchetron.com

Lokalno stanovništvo je vedrog karaktera i veoma gostoljubivo prema brojnim turistima iz celog sveta.

 

Foto: lifeinriviera.com

Foto: lifeinriviera.com

Jedna od atrakcija Korzike je svakako grad –  (Bonifacio), koja je na litici sazidana još u IX veku, a osnovao ga je Bonifacio, markiz od Toskane. Lavirint srednjovekovnih ulica i prolaza oživljava duh tog vremena i pruža neopisiv doživljaj autentičnosti jednog starog vremena.

 

Foto: lelongweekend.com

Foto: lelongweekend.com

Među mnogobrojnim plažama, jedna od najlepših, ali i najnepristupačnijih je Salečia (Saleccia), na samom severu ostrva, koja je posuta finim peskom, te dugačka 11 kilometara. 

 

Foto: mycorsica.com

Foto: mycorsica.com

Ostrvo je bogato i slatkovodnim izvorima, koji kroz reke i jezera samo upotpunjuju lepotu Korzike. Po lepoti, značaju i veličini, ističu se Ledena jezera, koja leže na većim nadmorskim visinama.

Naslovna fotografija: GdeFon.com