Rođena je u malom stanu ispod koga je bila prodavnica njenog oca u Grantamu , malom mestu na istoku Engleske. Pod utiskom oca, koji se bavio politikom, ali i prehrambenom trgovinom, najpre je upsiala studije hemijskog fakuteta, a potom se otisnula u političke vode. Upamtili smo je kao ženu visoke elegancije i čelične volje. Kontraverzna, mudra i uvek doterana, dame i gospodo, Margaret Tačer, ali iz ugla života u koji kamera nije dopirala.

 

Foto: pinterest.co.uk

Foto: pinterest.co.uk

Čarls Pauel (Charles Powell) je ime ličnog sekretara Margaret Tačer (Margaret Tatcher). Jednom prilikom je ispričao kao anegdotu, događaj sa sahrane sovjetskog lidera Jurija Andropova, koja se dogodila 1984. godine. Prema njegovim rečima, britanska premijerka je bila primorana da potraži kaput i čizme zbog oštre zime. Odmah kraj nje, stajao je član njenog obezbeđenja, kome su džepovi od kaputa bili „nabudženi“ do te mere, da su ruski bezbednjaci bili ubeđeni da on sa sobom nosi neko posebno oružje. Istini na volju, po povratku u Kremlj, ona je skinula čizme, a on je iz svojih džepova izvadio njene cipele sa štiklama.

 

Foto: awesomestories.com

Foto: awesomestories.com

Rođena kao ćerka trgovca/lokalnog političara i krojačice, Tačerova je zadržala jedan običaj iz detinjstva, a to je da uvek sačuva dugmeta sa stvari koje više nisu za nošenje, kako bi ih zašila na neki drugi odevni predmet.

 

Foto: esquire.com

Foto: esquire.com

Hemičarka po profesiji, zaslužna je za otkrivanje hemijskog jedinjenja koji svakom sladoledu daje onaj bajkovit kremasti ukus i izgled.

 

Foto: nadhmiauchifoundation.org

Foto: nadhmiauchifoundation.org

Jedan od njenih savremenika, lord Spajser (lord Spicer) otkrio je u svojoj knjizi da mu se jednom prilikom tadašnja premijerka poverila da, kada bi počinjala sve ispočetka, nikada ne bi izabrala politiku kao svoj poziv, zbog svega onoga što je njena porodica preživela zbog njenog posla.

 

Foto: popsugar.com

Foto: popsugar.com

Jedan od njenih čuvenih citata glasi: “Stupila sam na funkciju sa jednom namerom, a to je da Britaniju dovedem od zavisnog do samostalnog društva, iz “dajte mi” u “uradi sam” nacije”.

 

Foto: searchinginhistory.blogspot.rs

Foto: searchinginhistory.blogspot.rs

Bila je poznata kao jaka žena čvrstog karaktera, koja kada nešto nameri to i uradi. Tako je, 1979. godine, pred izbore uspela da za dve nedelje oslabi 9 kilograma, ali ni u jednom trenutku nije želela da se odrekne omiljenog viskija, u kome je posebno uživala.  

 

Foto: awesomestories.com

Foto: awesomestories.com

Nakon što se udala za svog supruga, biznismena Denisa Tačera (Denis Thatcher), 1951. godine, donela je odluku da se ipak odrekne karijere naučnika. Prema sopstvenim rečima, želela je posao koji će podrazumevati više interakcije sa ljudima. Dve godine kasnije, rodila je blizance Kerol i Marka (Carol and Mark).  

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Nekoliko meseci pred velike izbore iz 1979. godine, njen savetnik za medije Gordon Ris (Gordon Reece) smatrao je da je neophodno da Margaret poradi na svom javnm nastupu. Baš u tom periodu, naišao je na poznatog glumca i režisera ser Lorensa Olivijea (Sir Laurence Olivier), koji je pristao da pomogne Tačerovoj da ujednači intonaciju i smiri glas tokom dužih govora.

 

Foto: sports.huanqiu.com

Foto: sports.huanqiu.com

Tenis joj je bio omiljeni sport i vrlo rado je posećivala eminentna takmičenja koja su se organizovala u belom sportu, a kada je želela da se opusti slušala je Bahove kompozicije, a ređe Šopena i Betovena.

 

Foto: thejournal.ie

Foto: thejournal.ie

Žena od čelika, naučnik, supruga, majka i čuvar svoje nacije punu deceniju, to je bila britanska premijerka Margaret Tačer, koja je umrla u ponedeljak rano ujutru u svojoj 87-oj godini života. Danas se smatra jednim od najuticajnijih političara, ali uopšte i ljudi XX veka, što svakako i jeste bila.

Naslovna fotografija: thecommentator.com