Kako nauka kaže, uspela je tačno da definiše deo mozga, koji je zadužen da pravi trikove, zbog kojih telo ima osećaj nečije nevidljive prisutnosti. Dakle, naučnici su našli način da, doduše, u laboratorijskim (kontrolisanim) uslovima dokažu da je moguće stvoriti osećaj tuđeg, nevidljivog entiteta. Krckanje parketa, tupo disanje, jeziva hladnoća koja dolazi, na prvi pogled ni od gde, prigušeni tonovi, šuštanje, da li je i to delo našeg mangupa u glavi kome je dosadno pa se poigrava sa nama? Ako verujete da neko zaista stoji iza vas i posmatra vas ćutke dok perete sudove, iako živite sami, ostanite sa nama do kraja ovog i više nego zanimljivog teksta, a opet, ako mislite da su priče o duhovima samo “mambo – džambo” gluposti, ovde ćete svakako naći zanimljive podatke koji će vas ili ustoličiti u vašem stavu, ili vas navesti da se osluškujući ipak okrenete oko sebe dok stojite u mračnoj sobi…

 

Foto: marthastewart.com

Foto: marthastewart.com

Prema određenim tvrdnjama, kada čovek umre, jedino što prestane da postoji, jeste njegovo fizičko telo. Onaj drugi deo, suptilno telo, koje se sastoji od podsvesnog uma, intelekta, ega i duše, nastavlja da postoji.   

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Drugi izvori pak navode da nas čini samo i jedino telo, te da, kad ono prestane da postoji, iza nas ne ostaje ništa, pa ni nevidljivi entitet, koji je eventualno u stanju da bitiše zasebno.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

S druge strane, nauka, egzaktna kakva jeste, kaže da je osećaj nevidljivog prisustva posledica izmenjenih senzorskih i motornih signala u mozgu koji su zaduženi za svest o sopstvenom telu i orijentaciji i položaju istog u prostoru.

 

Foto: dianemtaylor.com

Foto: dianemtaylor.com

Postoje tvrdnje po kojima, ako osetite odjednom da vam se koža ježi bez ikakvog razloga, te neprijatnost ili hladnoću, to nedvosmisleno znači da je u prostoriji sa vama bar jedan paranormalan entitet. Ono što mi iz milošte nazivamo “šesto čulo” služi, kako je rasprostranjeno verovanje, da bi detektovalo ono što ne možemo da vidimo, ali znamo da je tu, tik pored nas.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Duhovi, kako se navodi u nekim istraživanjima, nikada ne spavaju i uvek su gladni ljudske pažnje, te ne biraju način i sredstvo da je privuku. 

 

Foto: drawception.com

Foto: drawception.com

Oni koje ova tematika dublje zanima, tvrde da su duhovi entiteti koji poseduju osećanja, koja su u većini slučajeva prenaglašeni, ali da ipak ne poseduju nikakve osećaje.

 

Foto: yourdemocracy.net.au

Foto: yourdemocracy.net.au

Religijski izvori tvrde da nakon što napusti telesni oblik, duša odlazi pred nebeski sud, odakle odlazi u raj, ili u pakao. Dakle, vera negira obitavanje bestelesnih bića, odnosno duhova, među živim ljudima.

 

Foto: themindunleashed.com

Foto: themindunleashed.com

Deca i životinje su se pokazali kao sposobniji da primate entitet koji postoji, jer, kako se tvrdi, njihovo energetsko polje je jače nego kod odrasle osobe. Mala deca često duhove smatraju svojim nevidljivim prijateljima. 

 

Foto: thoughtco.com

Foto: thoughtco.com

Oni koji veruju u duhove smatraju da oni bez greške čitaju misli ljudima i da su u stanju da predvide njihovu budućnost. Takođe, veruje se da mogu preko snova da ostvare kontakt sa individuom za čiju pažnju su zainteresovani.

Foto: itcvoices.org

Foto: itcvoices.org

Jedan od najvećih umova svih vremena, Albert Ajnštajn (Albert Einstein) verovao je da duhovi postoje. Smatrao je da je sva energija u univerzumu konstantna, te da ne može prosto nestati, već se može samo transformisati u novi oblik energije, kao što su duhovi.

Naslovna fotografija: The Wrap