Jedno od onih stvorenja za koje smo sigurni da mogu da se svrstaju u kategoriju čuda koja jedino priroda može da stvori. Ovaj maleni insekt jedno je od onih bića na koje ne obraćamo baš puno pažnju, ali kad saznamo nešto više o njemu, prosto se zaprepastimo koliko su fantastični, kakve su im navike i sposobnosti. Ako ni vi nikada niste obraćali puno pažnju na ove malene leteće fenomene, mi smo odlučili da im se malo približimo i bolje ih upoznamo. Jedini zaključak koji se prosto nameće kad su vilinski konjici u pitanju, jeste – fascinantni!

 

Foto: news.nationalgeographic.com

Foto: news.nationalgeographic.com

Mnogo pre nego što su našu planetu naselili dinosaurusi, ovi insekti su zujali u barskim predelima, kako kažu naučnici, otprilike pre oko 25 miliona godina.

 

Foto: content.yardmap.org

Foto: content.yardmap.org

Vilinski konjici, koji jedu druge insekte kada odrastu, veoma su bitni u sistemu regulacije populacije komaraca, jer u toku dana, prosečan vilinski konjic može pojesti od 30 pa do nekoliko stotina komaraca.

 

Foto: flickriver.com

Foto: flickriver.com

Letenje ovog insekta toliko je kompleksno i inspirativno, da je potaklo brojne naučnike da prave robote koji bi se kretali poput ovih stvorenja.

 

Foto: birdcrossstitch.com

Foto: birdcrossstitch.com

Odlikuju se i praktičnom inteligencijom, pa u zavisnosti od okolnosti, svoja krila koriste kao reflektore kojima privlače sunčeve zrake koji ih greju, ili pak da odbiju sunce koje ih leti greje.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

U stanju su da se kreću brzinom od čak 135 kilometara na čas, što je 3 puta brže od pčele i 6 puta brže od muve.

 

Foto: scifare.com

Foto: scifare.com

Pretežno je slatkovodni insekt koji živi svuda na planeti osim u polarnim područjima. Veličina mu varira od 1,5 pa do 15 santimetara. Raspon krila može da dostigne više od 15 santimetara, a prosečan životni vek varira od 6 meseci pa do 6 godina, u zavisnosti od vrste.

 

Foto: oldnaturalist.com

Foto: oldnaturalist.com

Ženke vilinskog konica svoja jaja polažu ili na površini vode ili u vodenu travu, pa je to objašnjenje zašto žive u blizini stajaćih voda, kao što su bare i jezera.

 

Foto: anniehorkan.com

Foto: anniehorkan.com

Ono što ističe ove insekte jeste perfektan vid, koji osmatra pun krug od 360 stepeni. Oči vilinskog konjica izgrađene su od čak 30.000 malih sočiva, koja koriste otprilike 80% moždanog kapaciteta.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Zanimljivo je napomenuti da larve ovog insekta svoj život započinju u vodi, a da do kiseonika dolazi preko svog anusa, tako što u njega uvlači vodu, iz koje izvlači kiseonik.

 

Foto: dreamstop.com

Foto: dreamstop.com

Iako ima čak 6 nogu, ovaj insekt ne ume da ih koristi za hodanje, već da samo njima lovi plen ili se pričvrsti za stabljiku kada ne leti.

Naslovna fotografija: abicko.cz