Od kako je veka i sveta, zemlje su ratovale radi osvajanja teritorija, bogatstva i vlasti. Dva puta tokom prošlog veka, čitav svet je ratovao. Međutim, postoje države koje su ipak izabrale da postoje u miru i neguju mirnodopsku tradiciju svog postojanja. Predstavljamo vam 10 oaza mira u kojima svako gleda svoja posla.

 

Foto: wonderfulengineering.com

Foto: wonderfulengineering.com

Švajcarska.

Smatra se jednom od retkih politički i vojno neutralnih zemalja. Nije članica Evropske Unije niti NATO-a, ali sa Evropom, kao i sa ostatkom sveta ima odličnu saradnju. Može se pohvaliti izuzetno razvijenom privredom, sa naglaskom na bankarstvu. Po uređenju je savezna parlamentarna republika.

Foto: kuoni.co.uk

Foto: kuoni.co.uk

Mauricijus.

Republika, koja se nalazi u jugozapadnom delu Indijskog okeana. Ova nezavisna ostrvska zemlja temelji privredni razvoj na turizmu koji je u konstantnom porastu, pogotovo na severu ostrva. Zvanični jezici su engleski i francuski. Ovo ostrvo bilo je poznato i po čuvenoj Dodo ptici koja je izumrla.

Foto: widewallpapershd.info

Foto: widewallpapershd.info

Danska.

Još jedna država u kojoj se mirno živi. Kraljevina, kojom upravljaju kraljica Margareta II i Premijer. Do XI veka Danci su bili poznatiji kao Vikinzi. Ova zemlja je i postojbina bajke o Maloj sireni i „Lego“ kocki. Razvijena privreda je sindikalizovana, što znači da pravila o radu i platama dogovaraju poslodavci i sindikati bez upliva države. Standard života je visok.

Foto: netchange.co

Foto: netchange.co

Novi Zeland.

Geografski gledano, najudaljenija zemlja sveta, u odnosu na nas. Prvi sused joj je Australija udaljena 1.500 km. Nakon francuskog pokušaja kolonizacije, Novi Zeland je potražio patronat Engleske. Danas je po uređenju ustavna monarhija, a jurisdikciju ima namesnik engleske kraljice Elizabete II. Zbog povoljnih životnih uslova, prisutna je pojava „priliva mozgova“ iz Evrope i ostatka sveta.

 

Foto: sclance.com

Foto: sclance.com

Kostarika.

Aktivna članica Ujedninjenih nacija i drugih organizacija koje se bave ljudskim pravima i demokratijom. Spoljno političko delovanje Kostarike odnosi se na utemeljenje ljudskih prava i održivog razvoja. U prilog tome koliko je ovo mirnodopska zemlja govori i činjenica da vojska na Kostarici ne postoji i to je proklamovano Ustavom.

Foto: aijac.org.au

Foto: aijac.org.au

Katar.

Katar je po uređenju emirat, u kome je zabranjeno osnivanje političkih organizacija. Naftna industrija je najrazvijenija grana privrede. Smatra se najbogatijom zemljom na svetu, jer su 14 % stanovništva ove zemlje dolarski milioneri. Beleži se demokratizacija zemlje, kao i konstantni razvoj.

Foto: wallpapercave.com

Foto: wallpapercave.com

Porugal.

Najzapadnija zemlja Evrope. Uživa nezavisnost od srednjeg veka, i jedna je od istorijski bogatijih. Članica je Evropske unije i upravo to joj je omogućilo da ima blag i konstantan privredni rast.

Foto: suricate-safaris.com

Foto: suricate-safaris.com

Bocvana.

Nezavisna država juga afričkog kontinenta u kojoj vlada demokratija. Najrazvijenija grana privrede je rudarstvo sa naglaskom na vađenju dijamanata, što je Bocvanu i dovelo na svetsko mesto broj jedan kada je privredni rast u pitanju. Turizam je druga najjača privredna grana, jer je ovo zemlja bogata rezervatima i nacionalnim parkovima. Stalni je član Ujedinjenih nacija i Afričke unije.

Foto: citymagazine.rs

Foto: citymagazine.rs

Japan.

Japan je ustvari arhipelag u čijem sastavu je više od 6.500 ostrva, a ujedno je i najstarija monarhija sveta. Zauzima treće mesto po privrednoj snazi, odmah nakon Kine i SAD. Vlast cara je protokolarna i on bira Premijera, a Parlament se bira od strane naroda na izborima. Ustavom je Japanu zabranjeno da bilo kome objavi rat, ili da koristi vojnu silu u međunarodnim sukobima.

 

Foto: serbiosunidos.com

Foto: serbiosunidos.com

Brazil.

Najmnogoljudnija i teritorijalno najveća zemlja Južne Amerike. Ima jednu od najbrže rastućih privreda na svetu. Spada u red osnivača Ujedinjenih nacija i nosi epitet regionalne sile. Što se spoljne politike tiče, Brazil se svojim Ustavom drži principa međunarodne saradnje, nemešanja i mirnog rešavanja sukoba.

Naslovna fotografija: HVR.me