Makar jednom u životu iskusili ste sigurno onaj trenutak kada vam neki osećaj u dubini želuca poručuje da nešto ne radite ili da obavezno uradite. Ili pak usred nekog lošeg životnog perioda osetili ste mir, kao da vam je neko rekao da će biti sve u redu iako nema nikakvih naznaka za to. Niste pošašavili, ne bojte se, po sredi je ono što se stručno naziva ekstrasenzorna percepcija, a što mi laici volimo da kažemo – 6. čulo. Da nešto zaista postoji, svi možemo da se složimo, a mi smo pokušali da odgonetnemo šta je zapravo po sredi. Nećete verovati!

Foto: psychologytoday.com

Foto: psychologytoday.com

Šesto čulo odnosno intuicija može biti objašnjeno i kao biološko oruđe koje nam je priroda podarila kao sredstvo za opstanak, te nam omogućila „prečicu“ do pravih odluka.

 

Foto: gointothestory.blcklst.com

Foto: gointothestory.blcklst.com

Ljudska podsvest sposobna je da prepoznaje znake i osećaje koji se nalaze ispod nivoa racionalne svesti. To 6. čulo možemo možda najbolje da opišemo kao tajnu operaciju u našoj glavi.

 

Foto: playbuzz.com

Foto: playbuzz.com

Sve ono što nas prisiljava da izađemo iz naše zone komfora i da se odreknemo onog starog što nas je vezivalo i sputavalo, upravo je podsvest, odnosno intuicija, odnosno 6. čulo. Traganje za novim i rešenjima koja su nama prilagođena, put je na kome će nas naša intuicija u stopu pratiti.

 

Foto: listas.20minutos.es

Foto: listas.20minutos.es

Postoji podela koja kaže da se 6. čulo sastoji iz 4 nivoa, od kojih prvi upozorava na opasnosti, drugi nivo je društveni, treći kreativni, a četvrti nivo se odnosi na spoznavanje naše životne svrhe.

 

Foto: owlsandorchids.com

Foto: owlsandorchids.com

Kod nekih ljudi, stanje intuicije toliko je razvijeno da i oni sami često pomisle da poseduju neki specifičan dar, koliko je to jak osećaj.

 

Foto: livesensical.com

Foto: livesensical.com

Postavlja se pitanje, kako prepoznati treperavu anksioznost koju šalje podsvest i razlikovati je od najobičnije nervoze? Evo odgovora. Osnovna razlika je u tome što predosećaj nikada nije praćen osećajem straha, već nas tiho savetuje šta da uradimo u određenim situacijama.

 

Foto: kornferry.com

Foto: kornferry.com

Jedan od pokazatelja da vam je 6. čulo u velikoj meri razvijeno svakako je i onaj osećaj kada se prvi put negde nalazite a imate osećaj kao da ste bili tu već puno puta, a kasnije se ispostavi da je nekome vama bliskom to mesto važno.

 

Foto: whatsthebigideaschwartzy.blogspot.com

Foto: whatsthebigideaschwartzy.blogspot.com

Osobe kod kojih je intuicija izražena takođe će sami od sebe nastojati da se uklone od negativnih osoba i zbivanja u svom okruženju.

 

Foto: turinghorizon.com

Foto: turinghorizon.com

Ponekad, 6. čulo je prosto osećaj da nešto nije kako treba iako nismo sposobni da odredimo šta je to. To nam može pomoći da, ako se zaista dogodi nešto ružno ne dočekamo potpuno nespremni.

Foto: salient.com

Foto: salient.com

Ukoliko sretnete prijatelja na koga ste intenzivno mislili a koga niste videli godinama, obnovite kontakt sa njim, stvari se nikada ne događaju slučajno.

Naslovna fotografija: Wallpaper Abyss – Alpha Coders