Od pamtiveka pa do danas, nanizalo se više od 100-tinu različitih teorija o tome kako su dinosaurusi zapravo nestali sa naše planete. I dok neki zagovaraju i dalje teoriju o velikom udaru komete, drugi imaju potpuno kontraverzan stav da su izumrli jer su manji sisari jeli njihova jaja. Neki čak pominju i iznenadno ledeno doba. Takođe, ima i onih koji veruju da se dogodio iznenadni toplotni udar, ili pak bolest od koje nisu mogli da se spase. Bilo kako bilo, njih više nema, a mi smo odlučili da se malo bliže pozabavimo ovom interesantnom temom.

 

Foto: universetoday.com

Foto: universetoday.com

Najrasprostranjenije mišljenje kaže da su udar meteorita i erupcija super vulkana najverovatnije zapečatili sudbinu dinosaurusa.

 

Foto: montsame.mn

Foto: montsame.mn

Supervulkan, kao što je i danas poznato, u stanju je da izbaci ogromne količine vrelog gasa i čestica koji mogu da se dignu i do nekoliko kilometara u atmosferu, što bi izvesno blokiralo put sunčevim zracima, te uzrokovalo naglo obaranje temperature. Udarac ogromnog meteorita, prečnika 10-15 kilometara, izazvao bi sličan scenario, dižući u vuše slojeve atmosfere prašine i sitnog stenja, koji bi se slegali godinama.

 

Foto: the13thfloor.tv

Foto: the13thfloor.tv

Po daljem toku, biljke bi usled manjka svetlosti i toplote izumrle, što bi automatski dovelo do izumiranja i biljojeda, pa samim tim i mesojeda. Čitav ovaj neverovatan proces odigrao bi se za svega nekoliko meseci, a do trenutka kada bi se prašina slegla i biljke počele da se oporavljaju, dinosaurusi bi već odavno bili mrtvi.

 

Foto: rt.com

Foto: rt.com

Postoji i teorija koja kaže da je vrlo moguće da je asteroid koji je udario u Zemlju zapalio ogroman podzemni prirodni rezervoar sirove nafte, te delove planete pretvorio bukvalno u pustinju.

 

Foto: dumielauxepices.net

Foto: dumielauxepices.net

Jedino što je konkretno i jasno, jeste da je i dalje misterija šta je to ustvari dovelo do masovnog izumiranja dinosaurusa na kraju doba Krede.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Misteriju na viši nivo diže činjenica da su za razliku od dinosaurusa, svi sisari, kornjače, krokodili i salamanderi preživeli, a ovoj grupi su se pridružile i neke vrste koje obitavaju u moru, kao što su morske zvezde, vodeni puževi i slično.

 

Foto: cac.es

Foto: cac.es

Ima i onih koji okrivljuju nagle klimatske promene i podizanje nivoa mora kao glavne faktore masovnog izumiranja ovih gorostasa.

 

Foto: zemlja.rs

Foto: zemlja.rs

Drugi pak, imaju teoriju da je naglo cvetanje nekih biljnih vrsta, te otpuštanje enormnih količina polena krivo za pomor. Ov teorija spada u korpus onih koje imaju najmanje zagovornika.

 

Foto: icanteachmychild.com

Foto: icanteachmychild.com

Pre nekoliko godina, pojavila se tvrdnja da je zapravo dinosauruse ubila njihova veličina, koja je dovela dotle da nisu mogli više ni da se kreću, niti da se brane od predatora, ali dokazi tvrde da su dinosaurusi vremenom bivali sve manji, a ne sve veći.

 

Foto: srednjeskole.edukacija.rs

Foto: srednjeskole.edukacija.rs

Poslednja u nizu zanimljivih teorija kaže da dinosaurusi nisu nestali uopšte, već da su vremenom evoluirali u vrste kao što su nojevi, aligatori, i brojne druge. Da li?

Naslovna fotografija: Phandroid