Kada govorimo o ovim ekstravagantnim poslasticama, ne možemo a da se ne zapitamo, koliko bi bili spremni da platimo parče torte optočeno draguljima ili neki fini mafin posut zlatnim listićima?

Njujorški bagel, cena samo jednog komada je 1.000 dolara.

Prepoznatljivo njujorško pecivo obogaćeno je kremom od tartufa i jestivim zlatnim listićima. Cenu ovog peciva takođe određuju i Alba beli tartufi od kojih je sačinjeno, a smatraju se retkim delikatesom.

Jedna porcija Zlatnog kupa od sladoleda, koji se služi u njujorškom restoranu „Serendipity 3“, takođe je 1.000 dolara.

Sastoji se od tahićanskog sladoleda i komadića „Chuao“ čokolade. Obmotan je jestivim zlatom od 23 karata i preliven čokoladom „Amedei Porcelana“ Služi se u posudama od „Baccarat“ kristala, a konzumira se kašičicom od 18-okaratnog zlata.

Sladoledni kup, „Serendipity 3“ u istoimenom restoranu košta 25.000 dolara, po porciji.

Pravi se od ezotičnijih zrna kakaa i jestivog zlata. Uz ovu poslasticu dobija se na poklon narukvica od 18-okaratnog zlata sa belim dijamantima. Da konstatujemo. Senzacija u činiji!

“Haute Couture“ kolačići, pakovanje košta 7.141 dolara.

Pariški poslastičar Pierre Hermé svojim mušterijama nudi luksuzne kolačiće, oplemenjene aromatičnim sirćetom, cvetom soli, crvenim grožđem i posebnim maslacem dobijenim od kikirikija.

Kolači „Sweet Surrender“ proizvedeni su u Las Vegasu, a cena jednog je 750 dolara.

Nisu u pitanju obični kolači, već luksuzne kreacije načinjene od venecuelanske čokolade, krema od tahićanskog maslaca i konjakom starim čak 100 godina. Preliveni su jestivim zlatom.

Za tanjir kanolija u restoranu „Jasper“, potrebno izdvojiti 26.000 dolara.

Najskuplji kanoli na svetu, slatkiš italijanskog porekla, pravi se od tubica od testa koje su punjene kremom od rikote i slatkom pavlakom, obogaćene kandiranim limunom i najfinijom čokoladom. Svaki kanoli je uvijen u zlatne listiće.

Čuvena Čokoladna torta, koja se služi ekskluzivno u hotelu „Lindeth Howe Country House“ u Engleskoj, košta 35.000 dolara.

Tortu čini čokoladno testo od četiri najfinije belgijske čokolade i zlatnog kavijara, a vrh joj je ukrašen dijamantima.

Sladoled „Three Twins“, porcija košta neverovatnih 60.000 dolara.

Razlog visoke cene je u glavnom sastojku sladoleda – ledniku sa planine Kilimandžaro u Tanzaniji, koji polako nestaje. Uz sladoled može da se “konzumira” i let prvom klasom do Tanzanije i noćenje u hotelu sa pet zvezdica.

Jagode „Arnaud’s“, verovali ili ne ovaj dezert vredi kao jedna velelepna vila, čak 1,4 miliona dolara.

Ekstravagantan dodatak voću je unikatni dijamantski prsten od pet karata, koji je bio u vlasništvu britanskog filantropa Ser Ernesta Kasela.

Voćna torta “teška” 1,65 miliona dolara.

Napravio je japanski poslastičar, koji je tortu ukrasio sa 223 dijamanta. Slatki proizvod našao se na izložbi dijamanata 2005. godine, od kada drži rekord za najskuplji slatkiš na svetu!

Uvodna fotografija: www.pinterest.com