Šećer je poreklom kristal, a ujedno i poslastica. Najveći proizvođači šećerne trske na svetu su Brazil, Indija i Kina. U ishrani se koristi otprilike od 8.000 godina p.n.e. 1.100. godine šećer stiže u Evropu. Kao i sve drugo i šećer ima dve strane medalje. Za njim posegnemo uvek kad hoćemo da se zasladimo, ali ga se, istovremeno, moramo i čuvati, jer može ozbiljno da nam naruši zdravlje.

 Jagode_i_limun

Limun u sebi sadrži veću količinu šećera, nego što ga ima u crvenom voću, recimo, jagodama. (Foto: peanutbutterandonion.wordpress.com)

 

Zudnja_za_secerom

Šećer je jedina namirnica, odnosno sladak ukus koji ima je jedina stvar u ljudskoj ishrani, za kojom organizam žudi. (Foto: www.drfranklipman.com)

 

 Nekad_i_sad

Godine 1822. prosečni Amerikanac je konzumirao 45 grama šećera u roku od 5 dana. Studija koja je sprovedena 2012. godine, pokazala je da za isti vremenski period, ponovo prosečni Amerikanac, unese u sebe 765 grama šećera, u raznim oblicima.

(Foto: www.theglobeandmail.com)

 

Secer_hrana_za_rak

Konzumacija šećera, kako je dokazano, omogućava ćelijama raka da se hrane i razmnožavaju. Izvršeni su testovi, po kojima je, nakon prestanka unosa šećera u organizam, počelo odumiranje ćelija raka dojke. (Foto:nasimonline.ir)

 

Nesanica

Oblik šećer, koji svakodnevno koristimo, može biti povezan, između ostalog i sa: nesanicom, iritacijom kože i alergijama, nekim oblicima manične depresije, hipoglikemijom, hipertenzijom i kardio-vaskularnim oboljenjima.

(Foto:www.lifemartini.com)

 

Gazirana_pica

Konzerva gaziranog soka u sebi sadrži otprilike 10 kafenih kašičica šećera. „Skriveni“ šećer se pojavljuje i u majonezu, kečapu, pomfritu, hamburgerima. Hrana sa malo masti obično u sebi ima viši nivo šećera. (Foto:loknica.wordpress.com )

 

Nema_nutritivna_dejstva

Prerađeni šećer nema nikakvih nutritivnih vrednosti, jer se tokom prerade gube svi vitamini, minerali, enzimi i masti. (Foto:healtheatingfood.com )

 

Psi_i_slatkisi

Istraživanje je pokazalo da duže žive životinje koje konzumiraju samo vodu, umesto vodu i šećer. Poznato je da neke životinjske vrste, kao što su psi, mogu da izgube vid prilikom konzumacije šećera. (Foto: www.reference.com)

 

Dijeta

Nagli prekid unosa šećera putem ishrane može da izazove konstantan umor, nesvestice, pojavu depresije i akne na koži. (Foto: www.chatelaine.com)

 

Secer_10

Šećer u organizmu vezuje za sebe i povlači minerale, kalcijum i magnezijum, koji su esencijalni za zdravlje kostiju i srca. (Foto: www.prevention.com)

Naslovna slika: www.edibleescape.com