Nema tu puno šta da se kaže, odabrali smo da vas podsetimo na 10 sjajnih slatkiša, koji su obeležavali detinjstvo generacijama. Uživali smo u njima posle ručka, krišom, na velikim i malim odmorima, usput, na brzinu i na te nane, kockicu po kockicu, jeli smo ih, žvakali, pili i sa zadovoljstvom zarađivali karijese. Pozivamo vas da se sa nama prisetite slatkog odrastanja.

 

zvazbuka

Foto: mediaportal.rs

Žvazbuka. Nije osvežavala dah, ali je bila najpopularnija žvaka u prepoznatljivoj roze tubici, sa ukusom jagode i svi smo se takmičili ko će više žvake da stavi u usta i napravi veće balonče.

 

sokic

Foto: ana.rs

Sokići u kesicama sa cevčicom. Bili su nezaobilazni i ukusni, a pamtimo ih posebno po tome što uglavnom nisu mogli da se probuše na unapred predviđenom mestu, već smo morali da pribegnemo alternativnom „ubadanju“. U svakom slučaju, pili smo ih sa uživanjem.

 

kinder_lada

Foto: Pinterest

Kinder lada. Preteča euro krema, možda i najpopularniji slatki namaz na ovim prostorima, čiji je zaštitni znak bila i ostala slatka nasmejana kravica, ukrašena cvećem.

 

euro_blok

Foto: s12.postimg.org

Euro blok. Nalik euro kremu, samo što je bio u obliku table. Svakako, potpuno zaslužno se našao na našoj listi 10 najslađih.

 

zele_zeka

Foto: ana.rs

Žele zeka. „Zeka, žele zeka, sa leptir mašnom i sa cvikerima, pravi je bombon.“ Verovatno nema ko se ne seća slatkog zeke u nekoliko boja, koji je uglavnom stajao i čekao pored kase da ga uzmete.

 

stopi

Foto: www.frikom.com.mk

Sladoled Stopi. Čuveni sladoled u obliku stopala, sa ukusom banane, nema ko nije uživao dok nije odgrizao ledene prstiće.

 

bananica

Foto: Vukajlija

Čokoladna bananica. Bez nje detinjstvo jednostavno ne bi bilo isto. Šta god da dodamo, bilo bi previše, zato jednostavno – bananica.

 

piskote

Foto: minosimports.com

Piškote. Uglavnom su bile znak da se sprema neka lepa torta. Same po sebi jednostavne, ali i neizostavne, složićete se.

 

kokos_i_kesten

Foto: flickr

Kesten i kokos dezert. Male čokoladice sa ukusnim punjenjem, koje su bile lake „za poneti“. Jedini problem je bio odlučiti se, kokos, ili kesten ovaj put?

 

eurokrem

Foto: cafedelmontenegro

Euro krem. Bilo da je u pitanju najmanje pakovanje ili puna tegla, euro krem je bio i ostao neprevaziđeni slatkiš. Išao je podjednako uz sve, i uz štapiće, i uz hleb, a isto tako i uz palačinke. Čini se u tim trenutcima, da ništa slađe nije postojalo.

Naslovna fotografija: Tarzanija